Kenraali Gustav Hägglund: Äänestäisin Nato-jäsenyyttä vastaan

Kotimaa 23.4.2010 05:00

Jos Natosta olisi nyt kansanäänestys, kenraali Gustav Hägglund äänestäisi jäsenyyttä vastaan. Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö upseereista kannattaa jäsenyyttä, mutta kolmannes vastustaa.

Gustav Hägglund Gustav Hägglundin mukaan kaikissa uusissa Naton jäsenmaissa on ajettu alas omaa aluepuolustusta Mitää takuita ei ole, etteikö Nato-Suomessa voisi tapahtua samoin. Kuva Hannu Lindroos.

”Kyllä minä äänestäisin vastaan”, sanoo Gustav Hägglund. Kyse on siitä, kuinka puolustusvoimien entinen komentaja äänestäisi, jos kansalta kysyttäisiin Nato-jäsenyydestä.

”Jäljet pelottavat. Kaikissa uusissa jäsenmaissa tulos on ollut se, että ajetaan alas omaa aluepuolustusta ja vähennetään joukkoja kriisinhallintajoukoiksi. Millä ihmeellä voidaan olettaa, että näin ei tapahtuisi Suomessa?” Hägglund kysyy.

Jos Hägglund saisi jostain takuun siitä, että Suomessa säilyy nykyisenlainen yleinen asevelvollisuus ja korkea puolustustahto, hän kannattaisi liittoutumista. Jäsenyydestä ei olisi hänestä haittaa niin kauan kuin muistettaisiin, ettei Natosta tosipaikan tullen riittäisi maajoukkoja Suomeen.

Hägglund kehottaa myös katsomaan tulevaisuudessa mahdollisesti muuttuviin voimasuhteisiin.

”Maailmalla voi tapahtua kaikenlaista. Kuten se, ettei Yhdysvaltain pelote olekaan voimassa.”

Hägglund ei ole aina ollut Nato-jäsenyydestä samaa mieltä. Hän uskoi EU:n sotilaskomitean puheenjohtajana työskennellessään, että Natosta muodostuisi kahden pilarin eli Yhdysvaltain ja Euroopan unionin Nato. Sellaiseen Natoon Hägglundin mielestä Suomen olisi ollut luonteva kuulua.

Toisin kävi.

Hägglund on sitä mieltä, ettei Suomella ole vihollista eikä Suomea uhkaa mikään.

”Me olemme lähteneet siitä, että itsenäisen kansan velvollisuus on kyetä huolehtimaan kansalaisistaan kriisin ja sodan aikana. Silloin ei välttämättä tarvitse osoittaa vihollista. Nato taas perustui vihollisen olemassaoloon, ja kun viholliskuva lakkasi olemasta, piti keksiä jotain uutta ja sitten tuli tämä kriisinhallinta.”

Suomalaisista upseereista enemmistö haluaisi Suomen pyrkivän Naton jäseneksi. Tämä käy ilmi Upseeriliiton tuoreesta jäsenkyselystä. Jäsenyyttä kannatti 55,5 prosenttia, vastusti 35,1 prosenttia ja loput eivät osanneet tai halunneet sanoa mielipidettään.

Miksi kolmannes suomalaisupseereista ei halua Natoon? Lue lisää SK:sta 16/2010 (ilm. 23.4.).