Suomesta yllättäen poliittisen turvapaikan saanut Vasili Popov: ”Pelkään, että vaimoni joutuu vankilaan”

Karjalan oppositiojohtajaa ja liikemiestä syytetään Venäjällä petoksesta kiinteistökaupoissa.
Hän 12.3.2017 18:30
Teksti Teppo Tiilikainen – Kuvat Roope Permanto

Vasili Popovia syytetään Venäjällä noin 690 000 euron petoksesta.

Vasili Popov on helpottunut. Hän sai helmikuussa Suomesta oleskeluluvan ja pystyy taas rakentamaan rauhassa elämäänsä eteenpäin.

Takana on pitkä ja poikkeuksellinen viranomaisprosessi, joka päättyi yllättäen hänen voittoonsa. Ei ole tavallista, että Suomi myöntää poliittisen turvapaikan rikoksesta syytetylle venäläiselle oppositiojohtajalle.

Popov on käymässä Helsingissä, hän etsii parhaillaan uutta asuntoa. Hän pakeni kaksi vuotta sitten Petroskoista Joensuuhun ja asuu nyt väliaikaisesti Loviisan Isnäsistä vuokraamassaan omakotitalossa.

”Isnäs on hieno paikka, mutta se on liian kaukana”, Popov sanoo. ”Haluan asua Helsingissä. Täällä on yrityksiä ja ihmisiä, joiden kanssa voin tehdä yhteistyötä.”

Popov ryhtyi suunnittelemaan pakomatkaansa helmikuussa 2015 kuultuaan ystäviltään, että Karjalan tasavallan kuvernööri Aleksandr Hudilainen valmisteli rikostutkintaa häntä vastaan.

Hän ei tiennyt tarkalleen, mistä oli kysymys. Mutta joka tapauksessa häntä uhkasi pitkä tutkintavankeus ja mahdollinen vankeustuomio.

Popovilla oli voimassa oleva viisumi Suomeen. Rajan rajan ylitys autolla tuntui liian vaaralliselta, joten hän kehitteli itselleen työmatkan Valko-Venäjälle ja lensi maaliskuussa Minskistä Helsinkiin.

Hänen vaimonsa Anastasia Kravtšuk oli tuolloin joogakurssilla Vietnamissa, joten lapset päätettiin sijoittaa väliaikaisesti sukulaisten luokse.

Pakomatka aiheutti Petroskoissa melkoisen kohun, sillä Popov on tunnettu poliitikko ja yksi kaupungin merkittävimmistä liikemiehistä. Hänen yrityksensä työllistävät edelleen tuhat ihmistä Venäjän Karjalassa.

Venäjä teki Popovista Interpolille kansainvälisen etsintäkuulutuksen ja vaati Suomea luovuttamaan hänet oikeudenkäyntiä varten.

Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan suostuneet pyyntöön. Kahden vuoden harkinnan jälkeen he päätyivät siihen tulokseen, että syytteissä oli kysymys poliittisesta ajojahdista.

Poliittista vainoa pakenevat venäläiset hakeutuvat yleensä Britanniaan, Sveitsiin tai Baltian maihin. Popov halusi kuitenkin Suomeen, vaikka hän tiesi, että Suomi taipuu luovutuksiin muita länsimaita helpommin.

”Se oli iso riski”, hän myöntää. ”Luotin kuitenkin siihen, että Suomen viranomaiset tutkivat asian kunnolla ja päätyvät oikeaan ratkaisuun.”

 

Luottamus joutui vuosi sitten kovalle koetukselle, kun korkein oikeus päätti, että Popov voidaan luovuttaa Venäjälle. Ratkaisu tehtiin Venäjän viranomaisilta saatujen asiakirjojen perusteella.

Niissä väitettiin, että Popov kuului järjestäytyneeseen rikollisryhmään, joka oli harhauttanut Petroskoin kaupunkia kiinteistökaupassa.

Syytteen mukaan hän oli junaillut kaupungin omistaman kiinteistön ja tontin alihintaan vaimolleen ja aiheuttanut kaupungille yli 42 miljoonan ruplan tappion. Summa vastaa nykykurssilla noin 690 000 euroa.

Popovin mukaan kauppa oli täysin laillinen ja rehellinen. Sitä paitsi hänellä ei ollut kaupanteossa varsinaista roolia, sillä hänen vaimonsa osti kiinteistön avoimessa huutokaupassa.

Korkeimman oikeuden lausunnon jälkeen Popovin asianajaja kirjoitti oikeusministeri Jari Lindströmille (ps) pitkän kirjeen, jossa selvitettiin syytteen taustoja ja muistutettiin, että monia muitakin oppositiopoliitikkoja vastaan on nostettu Venäjällä tekaistuja syytteitä.

Myös monet eurooppalaiset ja venäläiset poliitikot ottivat yhteyttä ministeriöön.

”Se oli yllätys”, Popov sanoo. ”Olen kiitollinen, että niin monet ihmiset olivat valmiit auttamaan minua.”

”Lapsilla on tietysti ikävä, mutta he käyvät täällä mielellään.”

Popov puhuu hitaasti, hän harkitsee sanansa tarkkaan. Hän on saanut oleskeluluvan neljäksi vuodeksi, mutta huoli perheestä painaa mieltä.

Anastasija Kravtšuk on syytettynä samasta kaupasta, ja oikeudenkäynti on yhä kesken Petroskoissa. Kravtšuk on päästetty takuita vastaan vapaaksi, mutta hän on matkustuskiellossa.

”Pelkään, että vaimoni joutuu vankilaan”, Popov sanoo. ”En ole tavannut häntä kahteen vuoteen, mutta puhumme tietysti päivittäin puhelimessa.”

Perheen kolme alaikäistä lasta, Elizaveta, 6, Vasili, 7, ja Vasilisa, 13, asuvat äitinsä luona Petroskoissa. He käyvät kuitenkin lomilla Suomessa tapaamassa isäänsä.

Popovin mukaan lapset ovat sopeutuneet tilanteeseen paremmin kuin vaimo.

”Lapsilla on tietysti ikävä, mutta he käyvät täällä mielellään. Suomessa on heille kaikenlaista uutta.”

Karjalassa oikeusjuttua pidetään yleisesti Hudilaisen kostona. Popovia päätettiin rangaista, koska hän uskalsi vastustaa kuvernööriä ja valtapuolue Yhtenäistä Venäjää.

Tapahtumasarja sai alkunsa vuoden 2013 Petroskoin kaupunginjohtajan vaaleista.

Hudilainen ajoi jatkokautta suojatilleen, Yhtenäisen Venäjän Nikolai Ljovinille. Vaalit päättyivät kuitenkin Popovin tuella oppositiopuolue Jabolokon ehdokkaaksi nostetun Galina Širšinan voittoon yli 40 prosentin ääniosuudella.

Tulos oli valtakunnallinen uutinen, sillä valtapuolueella ei ole tapana hävitä vaaleja nyky-Venäjällä.

Hudilainen iski välittömästi takaisin.

Hän ryhtyi kampeamaan Širšinaa virasta ja vaikeuttamaan tämän työtä kaikin mahdollisin tavoin. Hän jarrutti määrärahojen myöntämistä kaupungin hankkeisiin ja syytti Širšinaa heikosta johtamisesta.

Taistelu päättyi joulukuussa 2015, kun Petroskoin kaupunginvaltuusto antoi Širšinalle potkut Yhtenäisen Venäjän ja sen tukipuolueiden äänillä. Silloin Popov oli jo Suomessa.

Popov on vegaani, harrastaa joogaa ja rentoutuu talvisin hiihtämällä.

Vasili Popov ei vastaa ennakkokäsitystä venäläisestä bisnesmiehestä tai poliitikosta.

Hän on vegaani, hän harrastaa joogaa ja pukeutuu mieluummin farkkuihin ja villapaitaan kuin valkoiseen paitaan ja kravattiin. Talvisin hän rentoutuu hiihtämällä.

Popovin kotitausta on vaatimaton. Hän syntyi venäläis-puolalaiseen työläisperheeseen Leonid Brežnevin Neuvostoliitossa ja vietti nuoruutensa Petroskoin lähiössä. Hän menestyi koulussa ja pääsi lukion jälkeen yliopistoon lukemaan historiaa.

Valmistuttuaan Popov työskenteli kolme vuotta opettajana ja siirtyi sitten miliisiin talousrikostutkijaksi.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen yrittäminen tarjosi kuitenkin houkuttelevampia mahdollisuuksia kouluja käyneelle nuorelle miehelle, ja Popov päätti ryhtyä elintarvikekauppiaaksi.

Yrityksen nimeksi annettiin Lentorg. Se harjoitti aluksi pienimuotoista katukauppaa. Popov matkusti junalla Moskovaan ostamaan makkaroita ja vihanneksia ja tuli täyden kuorma-autolastin kanssa takaisin. Naapurit ja sukulaiset myivät tuotteet Petroskoin kaduilla.

Kaupankäynti siirtyi pikkuhiljaa kaduilta kioskeihin ja lopulta marketteihin. Kaikki voitot sijoitettiin yhtiön laajentamiseen.

Nykyisin Lentorgin kauppaketjuun kuuluu Karjalassa 35 myymälää, joista uusin avattiin maaliskuun alussa.

Popov omistaa myös Aunuksen meijerin, sanomalehti Karelskaja Gubernijan, kaksi nettilehteä, kaksi kahvilaa sekä kouluruokailuun erikoistuneen Lenobšebit-yhtiön.

Yritykset ovat pystyneet jatkamaan omistajan maanpaosta huolimatta. Popovin mukaan viranomaiset häiritsevät kuitenkin jatkuvasti niiden toimintaa, tekevät tarkastuksia ja määräävät sakkoja pikkuasioista.

Toissa vuonna Aunuksen meijerin toimitilojen vuokrat korotettiin viisinkertaisiksi kuvernööri Hudilaisen määräyksestä. Popov teki valituksen.

Asia eteni Moskovan käräjäoikeuteen, joka julisti korotukset laittomaksi, ja rahat palautettiin. Prosessi kesti puolitoista vuotta.

 

Politiikasta Popov innostui yritystoimintansa kehittyessä. Hänet valittiin sitoutumattomana ehdokkaana Karjalan parlamenttiin ja Laatokan itärannalla sijaitsevan Aunuksen kaupunginjohtajaksi.

Hän loi kontakteja Suomeen, erityisesti Aunuksen ystävyyskaupunkiin Vaasaan.

Popov ihailee liberaalin Jabloko-puolueen perustajaa Grigori Javlinskia, joka laati 1980-luvun lopulla kuuluisan 500 päivän ohjelman Neuvostoliiton siirtämiseksi markkinatalouteen.

Javlinski on sittemmin ajettu muiden liberaalien tavoin politiikan sivuraiteelle. Hän aikoo kuitenkin asettua presidentti Vladimir Putinin vastaehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

”Javlinski on viisas mies ja erittäin pätevä ekonomisti”, Popov sanoo. ”Meillä on edelleen läheiset suhteet.”

Popov liittyi Jablokon jäseneksi 1990-luvun lopulla ja kohosi nopeasti puolueen nokkamieheksi Karjalassa.

Pikkuhiljaa hänen poliittiselle uralleen alkoi kuitenkin kasautua esteitä, kun hänet tuomittiin vuonna 2009 ehdolliseen vankeuteen.

Syytteet liittyivät kolme vuotta aiemmin järjestettyihin Petroskoin kaupunginjohtajan vaaleihin.

Popovin mukaan Yhtenäisen Venäjän edustajat tarjosivat hänelle lahjuksia, jos hän suostuisi vetäytymään kisasta. Hän kieltäytyi ja teki valituksen syyttäjänvirastoon. Pian sen jälkeen hänet haastettiin oikeuteen.

Popov sai tuomionsa Karjalan kuvernöörin kunnian loukkaamisesta ja rahan kiristämisestä Yhtenäiseltä Venäjältä. Venäjän lain mukaan vankeuteen tuomitut eivät voi asettua ehdolle julkisiin tehtäviin.

Popov sanoo, että viranomaiset käyttävät nyt samaa taktiikkaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin nujertamiseksi. Hänet tuomittiin helmikuussa Moskovassa petoksesta ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin.

Se uhkaa estää häntä asettumasta ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Maanpakonsa aikana Popov on perustanut kaksi yritystä myös Suomeen.

Oppositiopoliitikon työ kuuluu Venäjän vaarallisimpiin ammatteihin.

Boris Nemtsov murhattiin kaksi vuotta sitten Moskovan keskustassa. Popovin puoluetoveri Lev Šlosberg hakattiin vuonna 2014 sairaalakuntoon, kun hän paljasti, että Itä-Ukrainan taisteluissa kuolleita venäläissotilaita oli haudattu salaa Pihkovassa.

Vasili Popov on perustanut Suomeen jo kaksi yritystä.

Vasili Popov on perustanut Suomeen jo kaksi yritystä.

Popov arvelee, että hänen kohdallaan vaarallisimmat vaiheet alkavat olla jo ohi, sillä kuvernööri Hudilainen joutui eroamaan tehtävästään helmikuussa. Myös turvallisuuspalvelu FSB:n Karjalan paikallisjohtaja on vaihtunut.

”Kukaan ei ole Karjalassa enää erityisen kiinnostunut minun vainoamisestani. Saattaa olla, että pääsen vielä joskus takaisin Venäjälle.”

Popov selaa jatkuvasti kännykkäänsä, hän johtaa yrityksiään etänä puhelimen avulla. Tärkeimmät asiat päätetään kuitenkin kasvotusten Suomen puolella järjestettävissä yhtiökokouksissa.

Maanpakonsa aikana Popov on perustanut kaksi yritystä myös Suomeen. Mainostoimisto Carelia Advertising auttaa suomalaisia yrityksiä markkinoimaan tuotteitaan Venäjällä ja Rengas Planet myy netissä autonrenkaita. Yhtiöllä on myymälät Joensuussa ja Kuopiossa.

Kilpailu on Suomessa kovempaa kuin Venäjällä, mutta Popovin mielestä yrittäminen on täällä silti helpompaa.

”Suomessa arvostetaan yrittäjiä, koska he tarjoavat ihmisille töitä ja maksavat veroja”, hän sanoo.

Popov sanoo viihtyvänsä Suomessa. Hänellä on täällä ystäviä, eikä elämänrytmi ole yhtä stressaava kuin Venäjällä. Suomen kieli on ongelma, mutta hän on päättänyt korjata tilanteen palkkaamalla yksityisopettajan.

Käytännön asioissa häntä avustaa vaimon serkku Maria Levoškina. Hän on asunut Suomessa jo kymmenen vuotta ja puhuu sujuvasti suomea. Hän toimii myös Carelia Advertisingin toimitusjohtajana ja Rengas Planetin myyntipäällikkönä.

Popovilla on myös uusia Suomeen liittyviä bisnessuunnitelmia, mutta niistä on kuulemma vielä liian aikaista puhua.


 Vasili Popov

  • Ikä: 52

  • Syntymäpaikka: Petroskoi

  • Kotipaikka: Loviisa

  • Työ: yrittäjä

  • Koulutus: historian maisteri

  • Perhe: vaimo Anastasija Kravtšuk ja kolme alaikäistä lasta, asuvat Petroskoissa

  • Harrastukset: jooga, hiihtäminen ja uinti

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.