Venäjän vaalit: Galina Širšina haastaa Putinin valtapuolueen Karjalan tasavallassa

Petroskoin entinen kaupunginjohtaja syyttää kuvernööri Aleksandr Hudilaista Jabolokon vaalityön sabotoimisesta.

PETROSKOI, VENÄJÄ – Ensi sunnuntaina 18. syyskuuta järjestettävät Venäjän parlamenttivaalit ovat jääneet kansainvälisessä mediassa täysin Yhdysvaltain presidentinvaalien jalkoihin. Tämä johtuu siitä, että kampanjaa käydään poikkeuksellisen matalalla profiililla ja vaalien tiedetään päättyvän joka tapauksessa presidentti Vladimir Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän voittoon.

Edelliset, joulukuussa 2011 järjestetyt duuman vaalit johtivat Venäjällä laajaan protestiaaltoon vaalivilppiä vastaan. Ilmapiiri on nyt täysin toisenlainen, eikä suuria mielenosoituksia ole nähty.

Syvenevä talouskriisi ärsyttää ihmisiä, ja Yhtenäistä Venäjää arvostellaan, mutta presidentti Putinin suosio on korkealla. Hän on onnistunut kääntämään Kremlin vastaisen kapinan kansallismieliseksi uhoksi valtion valvomien tiedotusvälineiden avulla.

Karjalan tasavallassa on kuitenkin luvassa tiukka kamppailu. Liberaalipuolue Jablokon kansanedustajaehdokas Galina Širšina ennustaa, että puolueen kannatus nousee Petroskoissa 30:een ja koko Karjalan tasavallassa 15 prosenttiin, jos tulokset lasketaan rehellisesti.

”Saamme vähintään kymmenen edustajaa duumaan, jos Jabloko ylittää valtakunnan tasolla viiden prosentin äänikynnyksen”, hän sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa.