Jokela-selvitys juuttui ministeriöön

Jokela
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
jokelan koulukeskus

Koulusurmien tutkinta on edennyt ennätysmäisen hitaasti. Raportti luvataan vasta helmikuuksi 2009.

Teksti Jari Lindhom
Kuva Kimmo Mäntylä / LK
SK 22/2008 (ilm. 30.5.2008)

Viime marraskuussa, kolme viikkoa Jokelan verilöylyn jälkeen, oikeusministeriö asetti työryhmän pohjustamaan tulevaa tutkintalautakuntaa, joka laatisi tapahtuneesta selvityksen.

Kymmenhenkisen ryhmän puheenjohtajaksi palkattiin varatuomari Tuulikki Petäjäniemi, entinen kokoomuksen kansanedustaja ja tasa-arvovaltuutettu, jolla on nykyisin oma konsulttitoimisto.

Jokelasta on kulunut kohta seitsemän kuukautta, mutta työryhmästä ei ole kuultu mitään – eikä kuullakaan, ei ainakaan ennen alkuvuotta 2009.

Asiaa tuntevat, mukaan lukien oikeusministeri Tuija Brax (vihr), kiistävät, että hanke olisi juuttunut byrokratiaan tai että urakka olisi muista syistä edennyt hitaasti.

Vertailu aiempiin vastaaviin tapauksiin kuitenkin osoittaa, ettei oikeusministeriö ole Jokela-selvitystä ainakaan kiirehtinyt.

Lakiesitys hidasteena

Petäjäniemen työryhmän tärkeimpänä tehtävänä on ollut määrittää kysymykset, joita varsinainen tutkintalautakunta myöhemmin käsittelisi.

Aiheiden määrää ei ole juuri pystytty rajaamaan. Ryhmässä on jäseniä viidestä ministeriöstä, ja kaikki ovat tuoneet mukanaan suosikkinsa.
Niinpä tehtävänmäärittelyyn on päätynyt normaalien tapahtumakuvausten ja viranomaistoimien arvioinnin lisäksi sellaisia hahmottomia teemoja kuin “psykososiaaliset tekijät” ja “tiedotusvälineiden, internetin ja tietokonepelien mahdollinen vaikutus”.

Suurin hidaste selvitykselle on ollut, että työryhmä on päätynyt esittämään tutkintalautakunnan työn helpottamiseksi kokonaista omaa lakia. Sen turvin tutkijat saisivat käyttöönsä poliisin esitutkinta-aineistosta salassa pidettäviä dokumentteja, kuten sähköpostiviestejä ja ruumiinavauspöytäkirjoja.

Oikeusministeriö jätti lakiesityksen eduskunnalle 16. toukokuuta, mutta käsittely siirtyy syksyyn. Esitys käy ensin lausunnolla perustuslakivaliokunnassa, mistä se jatkaa hallintovaliokuntaan mietintöä varten.

Valiokunnista arvellaan, että laki voisi parhaassa tapauksessa tulla voimaan lokakuussa. Tutkintalautakunta voidaan asettaa vasta sen jälkeen.

“Asia on eduskunnan käsissä”, sanoo Jokela-työryhmässä mukana oleva lainsäädäntösihteeri Liisa Vanhala.

“Olemme jäljessä kaikista mahdollisista kevään aikatauluista.”

“Ei hidas, mutta vaikea”

Oikeusministeri Tuija Brax kiistää, että selvitystyössä olisi viivytelty.

“Jos sinulla on semmoinen ajatus, että tutkimus pitäisi tehdä jonkun uhrin tyynnyttämiseksi huitaisten, niin sanon, että siinä ei olisi mitään järkeä.”

Braxin mukaan erillinen, pelkästään Jokela-tutkintaa koskeva laki on välttämätön.

“Tarkoitus on selvittää, mitä jatkossa voi tehdä paremmin. Sitä ei voi arvioida, jos ei tiedä, mitä tietoa siellä on liikkunut. Ja tietoja ei ilman tarkkaa lakia anneta.”

Myös Konginkankaan liikenneonnettomuuden ja tsunamin jälkihoidon tutkiminen kesti pitkään, Brax sanoo.

“Tämä on resursseihin nähden ihan normaali onnettomuustutkintaprosessi, ei mitenkään poikkeuksellisen hidas. Mutta ennenkuulumattoman vaikea kyllä.”

Myös työryhmän puheenjohtaja Petäjäniemi korostaa, että hanke on työläs.

“Kyllä se vain on fakta, että aikaa kuluu. Mutta ei nyt runsaasti sen yli, mikä onnettomuustutkintaan yleensä kuluu.”

Lue lisää SK:sta 22/2008.

SK:n kaikki jutut Jokelan koulusurmista