Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Onko aika jättänyt G8:n?

Blogit Americana 13.7.2009 16:06
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Obaman reissu on tehty ja Venäjä, Italia, sekä Ghana nähty. Matkan saldo? Suhteet Venäjän kanssa vilkuttavat varovasti vihreää, Ghana diggasi Obamaa kuin rocktähteä, ja G8-tapaaminen tarjosi lisätodisteita organisaation merkityksen jatkuvasta hupenemisesta.

Johtavien teollisuusmaiden valtionpäämiesten tapaaminen Italian L’Aquilassa ei ollut sinänsä pettymys tai poikkeuksellisen huono, mutta herää kysymys josko tapaaminen on paras mahdollinen tapa kuluttaa kolme päivää maailman tärkeimpien johtajien kalentereista?

Viime viikon tapaaminen sai aikaiseksi vesittyneen ja hampaattoman ympäristösopimuksen, jonka vaikutus ja todelliset saavutukset tulevat jäämään heikoiksi. Obama esitti ankaran varoituksen Iranille sen ydinaseohjelmasta, yrittäen käyttää hyväkseen vaikutelmaa kansainvälisestä yksimielisyydestä.

Yllättäen Silvio Berlusconi ehdotti öljyn hinnalla spekuloivien suurrahastojen sekä -sijoittajien kansainvälisestä säännöstelystä, tarjoten ehkä tapaamisen mielenkiintoisimman konkreettisen ehdotuksen.

G8:n on etsittävä uutta oikeutusta tapaamisten jatkamiseksi. Huipputason teollisuusmaiden johtajien tapaaminen on ehdottomasti tärkeää ja hyödyllistä. Silti, 1970-luvulla luotu, rikkaiden ja miltei täysin länsimaisten valtioiden foorumi ei enää heijasta tämän päivän maailmaa tai taloustilannetta.

Tänään G8 muistuttaa liki muinaisjäännettä kylmän sodan ja jälkikolonialismin aikakaudelta. Toisaalta, jos järjestö yrittää vastata muuttuvaan maailmaan kutsumalla Intian, Kiinan, Meksikon, Brasilian, Etelä-Korean yms. nousevat talousjättiläiset riveihinsä, mikä erottaisi sen G20-tapaamisesta?

Vertailu viimeisen G20-tapaamisen sekä viimeviikkoisen G8:n välillä osoittaa, että G20 on nykymaailmassa tehokkaampi ja nykymaailman vaatimuksia paremmin vastaava organisaatio. Itse löisin vaikka vetoa, että viiden vuoden sisällä G8 katoaa hiljalleen historiaan.

Soundtrack: Mary Hopkin, Those Were the Days.