Obama ja Moskovan saldo

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Valot Moskovan ovat takana, Obama on nyt Italiassa. Reissun saldo: hyviä kädenpuristuksia ja vähän otsikoita. Oikein hyvä!

Venäjän vierailu jäi amerikkalaisessa mediassa vähälle huomiolle. Jopa laatumediassa se joutui kamppailemaan huomiosta Michael Jacksonin hautajaisten kanssa. Tämä on kokonaisuudessaan hyvä merkki.

Diplomatia on kuin kitarisat. Ihmiset ajattelevat niitä ainoastaan kun ne aiheuttavat ongelmia. Venäjän vierailun puolimatala media-arvo todistaa, että pohjimmiltaan amerikkalaiset uskovat Venäjä-suhteidensa olevan ookoo-kunnossa.

Sopimus ydinaseiden vähentämisestä syntyi kivutta, ja maiden välinen lupaus jatkaa keskustelua tinkakysymyksistä (ohjuskilpi, Afganistan, Lähi-Itä) osoittaa, että vanhan huippukokous-mentaliteetin aika on tällä erää ohi. Venäjä ja Yhdysvallat suhtautuvat toisiinsa yhä luonnollisemmin. Venäjä-diplomatia on, ainakin amerikkalaisille, normaalia diplomatiaa ja kanssakäymistä.

G8 tapaaminen on näköjään käynnistynyt haastavimmissa merkeissä. Tapaaminen alkoi erimielisyyksilla ilmastosopimuksesta. Mutta mikä on koko organisaation pointti nykymaailmassa? Eiko G20 olisi tänään parempi foorumi, jonne keskittää kansainvälisen talouden keskustelut ja kysymykset? Erinomainen talousblogi The Baseline Scenario näyttää uskovan näin.

Soundtrack: World Party, Is It Like Today?