Suoraa puhetta Afrikassa

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Obama sai Ghanassa rocktähden vastaanoton. Miten mies käytti suosiota hyväkseen? Kritisoimalla isäntiään historiallisessa puheessa.

Obama ymmärtää etnisyytensä poliittisen merkityksen. Hänen nimensä, taustansa, ja pigmenttinsä auttavat Yhdysvaltain uudistaessa suhteitaan Lähi-Itään. Afrikkalaisille Obama voi puhua kuin yksi heistä.

Afroamerikkalaisessa ja afrikkalaisessa kulttuurissa vallitsee usein periaate, että likapyykki pestään kotona. Kulttuuri vierastaa ulkopuolisia (valkoisia), jotka kehtaavat julkisesti kritisoida heidän maataan tai yhteisöjään. Oman väen parissa afrikkalaiset ja afroamerikkalaiset osaavat puida yhteisöjensä ongelmia liki brutaalilla itsekriittisyydellä.

Obaman puhe Ghanassa oli historiallinen, sillä Obama puhui aiheista joista yksikään valkoinen länsimaan johtaja ei voisi kommentoida Afrikassa, afrikkalaisille kuulijoille.

Obama kritisoi suorin sanankääntein Afrikan korruptiota. Hän painotti, että Afrikka ei voi syyttää kaikesta länsimaita ja kolonialismin perinteitä, vaan sen täytyy ottaa vastuu omista virheistään ja korjata instituutionsa.

”Afrikka ei tarvitse vahvoja miehia. Afrikka tarvitsee vahvoja instituutioita,” Obama sanoi, kritisoiden koko mantereen kleptokraattista poliittista kulttuuria. Afrikan tulevaisuus kuuluu afrikkalaisille, Obama lisäsi, muistuttaen, että sekä kunnia saavutuksista että syy epäonnistumisista ovat afrikkalaisten omilla hartioilla.

Obaman viesti oli vahva ja selvä. Entäs käytäntö? Obama piiloitti viestiinsä kohteliaan varoituksen sanomalla, että hänen hallintonsa kiinnittää erityistä huomiota korruptioon. Yhdysvallat pitää lähivuosina Afrikka-apuaan tarkasti silmällä.

Soundtrack: Fela Anikulapo Kuti, Zombie.

PS. Americana on seurannut Obaman kiertuetta Venäjällä, G8-tapaamisessa, sekä Ghanassa. Vierailun loppusaldo sekä G8-tapaamisen yhteenveto ilmestyy blogiin maanantaina.