Sipilän hallitus myönsi: Tuulivoimaloiden tukeminen liian kallista

Uutisanalyysi: Valtio maksanut nelinkertaista hintaa tuulisähköstä.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laista, jolla käytännössä leikattaisiin tuulivoimaloiden tuotantotukia (syöttötariffi).

Syy lakimuutokselle on yksinkertaisesti se, että tuulivoimaloiden tukeminen tulee nykyisessä taantumassa liian kalliiksi suomalaisille veronmaksajille. Tukijärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2011, ja silloinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) hehkutti tukijärjestelmää ministeriön tiedotteessa.

Sipilän hallituksen hehkutus on ollut vähäisempää.

Tuulitukia maksetaan suoraan valtion budjetista, ja tukimäärät ovat nousseet vauhdilla: sähkön markkinahinta on ollut alhaalla jo useamman vuoden. Tuulivoimalahankkeet ovat saaneet veronmaksajien rahaa takuuhinnan ja markkinahinnan erotuksena. Mitä suurempi erotus on ollut, sitä suurempi lasku veronmaksajille on aiheutunut.

Tukisumma on nyt 105,3 euroa/MWh, ja sitä maksetaan vuoden 2015 loppuun saakka. Tämän jälkeen tukisumma laskee 83,5 euroon/MWh.

Markkinahinta on Energiaviraston tilastojen mukaan ollut vuoden 2015 toisella neljänneksellä noin 25 euroa/MWh, eli valtio on maksanut nelinkertaista hintaa tuulisähköstä.

Hallitus myöntääkin työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa, että nykyistä järjestelmää ei enää voida pitää riittävän ”kustannustehokkaana” ja ”markkinaehtoisena kannustinjärjestelmänä”.

Hyväksyminen syöttötariffijärjestelmän mukaiseen kokonaiskapasiteettiin edellyttäisi hallituksen mukaan jatkossa kiintiöpäätöstä, joka olisi voimassa enintään 1.11.2017 saakka. Hallituksen tavoitteena on saada säästöjä 70–80 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Suomen Kuvalehti on uutisoinut tuulivoimaloiden paisuvista tuotantotukien määristä jo aiemmin. Jutut voit lukea tästä ja tästä.