Paavo Arhinmäki: SAK:n jäsenet pelkäävät vasemmiston unohtaneen duunarit

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Paavo Arhinmäki

Perussuomalaisten määrä SAK:n jäsenistössä on kovassa kasvussa, paljastaa keskusjärjestön sisäinen tutkimus. Sdp:n kannatus on yhä vakaata, mutta vasemmistoliitto on pudonnut kolmannelle tilalle perussuomalaisten taakse. Miten tässä näin kävi, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki?

“Perussuomalaisten yleinen kannatuksen nousu näkyy tietysti myös SAK:n jäsenkentässä. On selvää, että perussuomalaiset saavat kannatustaan nimenomaan SAK:laisilta miehiltä.”

Miksi juuri heiltä?

“Talouden epävarmuus ja tyytymättömyys kanavoituvat protestina perussuomalaisille. Nyt on ostettu väite, että vasemmisto on unohtanut duunarit. Olen tutkinut, mihin väite pohjautuu, ja itse asiassa sillä viitataan aina kielteiseen ydinvoimakantaamme. Mutta sillä perusteella vasemmistoliitto ei ole ikinä ollutkaan duunareiden puolella, se on perustamisestaan lähtien vastustanut ydinvoimaa, jopa Skdl otti 1980-luvun alkupuolella ydinvoiman vastaisen kannan.”

“Meille on tietysti ongelma, että tällainen mielikuva menee joka paikassa läpi, vaikka kaikki valtiopäivätoimet osoittavat, että työelämäkysymyksissä selkeästi aktiivisin eduskuntapuolue on vasemmistoliitto.”

Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Backman totesi mielipidekirjoituksessa Helsingin Sanomissa, ettei ole Sdp:n vika, jos muut puolueet eivät ole kiinnostuneita ay-liikkeen asioista. Kiinnostavatko ne vasemmistoliittoa?

“Luulen, että Backmanin kirjoituksessa oli kyse Sdp:n pyrkimyksestä nostaa omaa profiiliaan. Mitä tapahtui eduskunnassa viime kevään työtaistelukuvioissa, ketkä puolustivat ay-liikkeen toimia kuten ahtaajien ja elintarviketyöläisten lakkoja? Se oli vasemmistoliitto, joka niitä puolusti ja nosti kyselytunnilla esille, ei kertaakaan Sdp.”

Onko SAK:n ja porvarihallituksen yhteistyö vasemmistoliiton näkökulmasta petturuutta?

“Ay-liikkeen tehtävä on puolustaa duunareita kaikissa tilanteissa. Ay-liikkeen edustajien on syytä miettiä hirveän tarkkaan, kannattaako tehdä isoja myönnytyksiä vastapuolelle vain saadakseen itselle vastalahjaksi jotain pientä hyötyä. Ei kannata liian helposti myydä itseään.”

Ovatko SAK:n maahanmuuttolinjaukset lähempänä Sdp:n, vasemmistoliiton vai perussuomalaisten näkemyksiä?

“En tiedä, mitä ovat SAK:n maahanmuuttolinjaukset. Jos kyse on ‘maassa maan tavalla ja huolehditaan ensin suomalaisista työttömistä’ -ajattelusta, niin silloin ne ovat varmaan demareita lähimpänä.”

Miten läheiset suhteet sinulla on SAK:n johtoon?

“Vasemmistojohtoon – sekä liittojen että SAK:n – on hyvät keskusteluvälit. Olen yhteydessä silloin, kun tulee työelämäasioita, joissa tarvitaan asiantuntemusta. Mutta en käy heidän luonaan kahvittelemassa viikoittain. Näemme tilanteen samalla lailla: yhteistyötä tehdään, mutta ollaan itsenäisiä eikä kumpikaan määrittele toisen kantoja.”

TNS Gallupin äskettäisen kyselyn mukaan puoluekannastaan epävarmojen äänestäjien osuus on historiallisen korkea. Millä reseptillä vasemmistoliitto nostaa kannatuksensa sekä SAK:n sisällä että seuraavissa vaaleissa?

“Ei minulla ole mitään poppakonsteja. Enkä halua lähteä mukaan siihen, että aina vaan surffataan mukana niissä asioissa, jotka ovat pinnalla julkisuudessa. Meidän resepti on perinteinen: tehdään perustyötä ja yritetään entistä paremmin viestiä, mitä asioita oikeasti ajamme.”

Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.