Poliitikot vakuuttavat, että pienet pärjäävät sotejättien puristuksessa – ministeriön tilaama raportti kertoo karut faktat

Ministeriön tilaama raportti muistuttaa lopuksi kylmästä faktasta: sote-markkinoiden keskittyminen ja yrityskauppauutiset eivät lopu.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

 Terveystalo kertoi 17. toukokuuta aikovansa ostaa Attendo Suomen terveyspalvelut. Jos 233 miljoonan euron kauppa toteutuu kilpailuviranomaisen siunauksella, syntyy lähes miljardin euron liikevaihdon ja yli 12 000 työntekijän yritys.

Tekisi mieli panna foliohattu päähän ja pohtia, miksi kaupassa edetään juuri nyt. Hallituksen sote-projekti kitkuttelee kohti eduskunnan päätöksiä ja jännitys läpimenosta on suuri. Markkinoiden keskittyminen tuskin lisää yleistä suopeutta hankkeelle.

Jospa isot firmat haluavatkin nakertaa uudistusta? Jos hanke kaatuu, sekavassa tilanteessa ne voivat taas tarjota auttavaa kättä kunnille ja vauhdittaa kokonaisulkoistuksia. Niitä rajoittava laki on voimassa vuoden 2019 loppuun.

Toisaalta hallituksen uudistus avaisi markkinoita valinnanvapauden myötä. Taitaa olla niin, että yrityksille tulevaisuus näyttää hyvin kiinnostavalta väestön ikääntymisen ja julkisen talouden paineiden myötä, käy sote-uudistukselle nyt miten hyvänsä.