Näin piispan selitykset vaihtuvat – sotkut antavat oudon kuvan köyhien asialla olevasta kirkosta

Helsingin piispa Teemu Laajasalo ei innostu vaatimuksesta selvittää, miksi hänen yrityksensä on antanut viranomaisille virheellisiä tietoja taloudestaan.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Uutisoimme viime elokuussa vastavalitun Helsingin piispan Teemu Laajasalon yrityksen tilanteesta. Hän oli pyörittänyt kirkkotöidensä ohella pääsykoevalmennusta tarjonnutta Huippuvalmennus-yritystä. Tammikuussa 2013 hän myi yrityksen koulutusliiketoiminnan pois. 

Kerroimme, että TL Opetus -nimellä jatkaneella yhtiöllä on raskaat velat. Viranomaisvelvoitteita on laiminlyöty ja ulosoton kanssa asioitu toistuvasti. Yhtiöstä oli Huippuvalmennuksen aikana nostettu lainvastaista lähipiirilainaa.

Piispanvaalien yhteydessä Laajasalo jätti mittavan yritystaustansa pois ansioluettelostaan.  Yritys ei tullut esille silloinkaan, kun Kallion kirkkoherra oli hakenut sivutoimilupaa. Tämän kertomatta jättämisen hiippakunnan lakimiesasessori tosin myöhemmin siunasi

Yhdistelmä tuntui kiinnostavalta. Virkatyötä tekevä kirkkoherra, jonka poissaoloja ainakin jotkut Kallion seurakunnan alaiset olivat ihmetelleet – ja vaiettu firma ohessa. Laajasalon selitys tuolloin oli, että toiminta oli ollut liiketoiminnan myynnin jälkeen pienimuotoista. Facebookissa hän kirjoitti, että yrityksessä ”ei käytännössä ole ollut liiketoimintaa” vuonna 2013 tehdyn yrityskaupan jälkeen.

Kerroimme elokuussa myös, ettei yrityksen tilinpäätöstietoja viime vuosilta ollut tarkastettu, vaikka yhtiö on tilintarkastusvelvollinen. Tämän jälkeen viranomaiset vaativat Laajasaloa toimittamaan asianmukaiset asiakirjat.