Piispa Laajasalolta vaaditaan selitystä rahankäytöstä – luksushotelli Israelissa, kuitit hukassa, yhtiösotku jatkuu

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja vaatii Teemu Laajasalolta vastauksia verorahojen käyttöä koskeviin kysymyksiin.
Kotimaa 9.1.2018 21:04
Teemu Laajasalon luottokortin käytön epäselvyydet liittyvät hänen toimintaansa Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Kuvassa Laajasalo piispaehdokkaiden keskustelussa 14. elokuuta 2017. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Helsingin piispalta Teemu Laajasalolta pyydetään laajaa selvitystä hänen rahankäytöstään Kallion kirkkoherrana, muun muassa matkasta Israeliin vappuna 2017. Selvityksen pyytäjä on hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen

Laajasalon Israelin-matkaa koskevat tiedot herättävät kysymyksiä matkan todellisesta luonteesta.  

Maaliskuussa 2017 Laajasalo oli esitellyt Kallion seurakuntaneuvostolle suunnitelmaansa mennä Israeliin tutustumaan Suomen Lähetysseuran toimintaan.

Pöytäkirjan mukaan hän selitti matkaa sillä, että Kallion seurakuntalaisilta oli tullut erilaisia kannanottoja seurakunnan tuesta Lähetysseuralle. Matkasta ei tehty virkamatkamääräystä, vaan Laajasalo toi sen seurakuntaneuvoston kokoukseen tiedoksi. 

Lähetysseura toimii Jerusalemissa. Kuiteista käy kuitenkin ilmi, että Laajasalo majoittui kolmeksi yöksi Tel Aviviin ylelliseen The Poli House -hotelliin toisen henkilön kanssa. Merenrantakohteessa sijaitsevan hotellin lasku oli 834 euroa. Sen Laajasalo kuittasi seurakunnan luottokortilla. 

Kolmantena matkapäivänä Laajasalo matkusti taksilla noin tunnin matkan Jerusalemiin. Lähetysseuran Lähi-idän aluepäällikkö Vesa Lehtelä kertoo Suomen Kuvalehdelle, että kolmisen tuntia kestänyt tapaaminen oli sovittu etukäteen. Asiasta oli keskusteltu muutamaa päivää ennen kuin Laajasalo lähti Israeliin.  

”Teemu tapasi Lähetysseuran Lähi-idän työntekijöitä ja keskustelimme Lähetysseuran nykyisestä työstä sekä aiemmasta työstä muun muassa Tel Avivissa ja Länsirannalla. Olimme iloisia käynnistä, koska olemme Kallion seurakunnan nimikkolähettejä”, Lehtelä kirjoittaa sähköpostissaan. 

Matkan jälkeen toukokuun 9. päivänä Laajasalo kertoi seurakuntaneuvostolle tutustumiskäynnistään Israelissa. 

Laajasalo laskutti matkapäivärahoja seitsemän päivän ajalta, vaikka matka kesti lentolippujen mukaan reilut kolme vuorokautta. Kaikkine kuluineen matka maksoi kirkollisveron maksajille noin 1600 euroa. 

Hotelliyöpymistä koskevan kuitin Laajasalo hukkasi. Edellä mainitut majoitusta koskevat tiedot seurakuntayhtymä on saanut pyytämällä kuittikopiot hotellista.

Laajasalo kertoo Suomen Kuvalehdelle, että matkakumppani oli hänen vaimonsa. Hän sanoo tutustuneensa myös Tel Avivissa Lähetysseuran entisiin kohteisiin. 

”Se oli lyhyin mahdollinen suorien lentojen matka, jonka sinne pystyi tekemään. Selvitin etukäteen, että hotellihuone on saman hintainen huolimatta siitä, yöpyykö siellä yksi vai kaksi”, Laajasalo selittää. 

Laajasalon mukaan matkasta päätettiin seurakunnassa normaalin käytännön mukaisesti. Päivärahoista on hänen mukaansa huolehtinut hänen sihteerinsä. 

 

Erikoinen Israelin matka on yksi kohta Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtajan Johanna Korhosen laatimassa selvityspyynnössä piispa Laajasalolle.

Korhonen toimitti 40-kohtaisen kysymyslistansa Laajasalolle tuomiokapitulin kirjaamoon aamulla 9. tammikuuta.

Hän aloitti selvityksensä syksyllä sen jälkeen, kun Laajasalon yrityksen talousongelmat tulivat julki Suomen Kuvalehdessä.

SK kirjoitti elokuussa 2017 Laajasalon yrityksen mittavista veloista ja laiminlyönneistä. Korhonen ehdotti jo tuolloin, että Laajasalon TL Opetus -yritykseen tehtäisiin erityistarkastus epäselvyyksien selvittämiseksi.

Asia ei edennyt, mutta keskusteltuaan Laajasalon kanssa Korhonen lupasi laatia listan selvitystä vaativista asioista.

Piispan yrityksen asioiden ohella Korhonen ryhtyi selvittämään Laajasalon rahankäyttöä työtehtävissään muun muassa luottokorttiostoja ja matkalaskuja tutkimalla.

Korhonen perustelee selvityspyyntöään sillä, että piispa on hiippakunnan “ylin eettinen suunnannäyttäjä”.

“Se, millaista eettistä normistoa olet noudattanut liikkeenharjoittajana sekä viranhaltijana julkisessa virassa kirkkoherrana ja yhtymän johtajana, kuvaa sitoutumistasi moraaliin”, hän kirjoittaa piispalle.

Korhonen ilmoittaa pitävänsä luottokorttiostoja koskevan selvityksensä perusteella ilmeisenä, että Laajasalon toiminta on ollut ohjeiden vastaista.

Suuri määrä vuoden 2017 kuitteja on kadoksissa.

Selvityspyynnössä kiinnitetään huomiota Laajasalon taloudenpidon sekavuuteen.

Suuri määrä vuoden 2017 kuitteja on kadoksissa. Tallella olevien kuittien selvitykset ovat pääasiallisesti puutteellisia tai erittäin puutteellisia.

Vuonna 2017 Laajasalon luottokorttiostojen kuitteja oli hävinnyt 21 kappaletta, yhteensä noin 2600 euron edestä. Vaikka kuitteja ei ole toimitettu, ostot on kuitenkin hyväksytty.

Epäselvyyksiä on runsaasti muun muassa ravintolaruokien tarjoamista koskevissa kuiteissa.

Lukuisissa kuiteissa ei ole ymmärrettäviä selityksiä edustustilaisuuksien luonteesta eikä siitä, miksi Laajasalo on maksanut tarjoilut seurakunnan luottokortilla.

Laajasalo näyttää suosineen ylellistä majoitusta muuallakin kuin Israelin-matkallaan. Korhonen huomauttaa yöpymisestä Savonlinnan Seurahuoneella.

”Huoneesi oli hotellin kallein, sen nimi on Kuninkaan sviitti, ja olet maksanut yhdestä yöstä seurakuntayhtymän luottokortilla 325 euroa”, Korhonen kirjoittaa. 

Laajasalo itse selittää huonevalintaa ”mokaksi”. 

”Olen soittanut matkalla autosta hotelliin ja sanonut: saisinko kiitos hyvän huoneen? Sitä ei ole myyty minulle tuolla Kuninkaan sviitti -nimellä”, hän kertoo. 

Samanlainen virhe Laajasalon mukaan oli hänen huonevalintansa kirkon Viestintäpäivien risteilyllä syyskuussa 2016.

Tuolloin hän matkusti Silja Symphonyn kalliissa ”Commodore Balcony parvekkeellinen” -luokan hytissä seurakuntayhtymän kustannuksella. Lasku oli 485 euroa. 

Korhonen kyselee selvityspyynnössään myös työnantajan kustannuksella hankittujen Flow-festivaalilippujen, Coca Cola -ostosten, runsaiden kukkakauppalaskujen ja taksimatkojen perään. Laajasalon mukaan hankinnat ovat olleet asianmukaisia ja ”yksiselitteisesti” työtehtäviin liittyviä. 

”Esimerkiksi Flow-festivaali on Kallion seurakunnan alueella isoin vuotuinen tapahtuma. Kävijäprofiili on sellaista, jota me juuri haluaisimme puhutella”, Laajasalo selittää.

Laajasalon mukaan hankinnat ovat olleet asianmukaisia. 

Korhosen selvityspyynnöstä ensimmäisenä uutisoinut Kirkko ja kaupunki  -seurakuntalehti haastatteli Laajasalon jälkeen Helsingin seurakuntayhtymän johtajaksi valittua Juha Rintamäkeä.

Rintamäki kertoi seurakuntalehdelle, että yhtymässä tehtiin syksyllä sisäinen tarkastus First Card -luottokorttien käytöstä, jossa myös Laajasalolta pyydettiin selvityksiä.

”Tämä tarkastus oli yleisellä tasolla. Siinä käytiin läpi kortin käyttöön ja laskujen tarkastukseen liittyvät prosessit ja tarkistettiin, ovatko asiat kunnossa. Sisäinen tarkastus, joka on meille täysin itsenäinen elin, pyysi tarkastuksen yhteydessä muutamilta henkilöiltä lisäselvityksiä. Ne annettiin ja todettiin silloin riittäviksi.” 

Yhtymä uusi tarkastuksen jälkeen luottokorttiohjeensa. Uudet ohjeet astuivat voimaan joulukuun 2017 alussa.

Ainakin osa Laajasalon yrityksen liikevaihdosta on tullut kirkon kassasta.

Korhonen pyytää Laajasalolta selvitystä myös lukuisiin piispan TL Opetus -yrityksen toimintaan liittyviin asioihin.

Joulukuussa 2017 Laajasalo toimitti kaupparekisteriin aiemmilta tilikausilta uusia tilinpäätöksiä, joissa luvut ovat muuttuneet selvästi.

Esimerkiksi tilikausien 2014-2015 ja 2015-2016 osalta yrityksen liikevaihto on kymmeniätuhansia euroja aiemmin ilmoitettua suurempi.

Muutosta saattaa selittää se, että edelliset virheelliset tilinpäätökset ovat olleet tarkastamattomia ja uudet versiot ovat tilintarkastajan läpikäymiä.

Laajasalo selitti Suomen Kuvalehden jutun jälkeen elokuussa 2017, että hänen yrityksensä liiketoiminta on ollut vuonna 2013 tapahtuneen liiketoimintakaupan jälkeen “hyvin pienimuotoista”.

Se ei näytä pitävän paikkansa.

Uusien asiakirjojen mukaan tilikaudella 1.7.2015-30.6.2015 liikevaihtoa kertyi noin 44 300 euroa ja sitä edeltävällä tilikaudella noin 64 900 euroa. Viimeisen kesällä 2017 päättyneen tilikauden aikana liikevaihtoa kertyi noin 10 700 euroa. 

Laajasalon mukaan hän tarkoitti toiminnan pienimuotoisuudella sitä, että se on ollut pienimuotoista verrattuna aiempaan, koulutusliiketoimintakauppaa edeltävään aikaan. 

Ainakin osa Laajasalon yrityksen liikevaihdosta on tullut kirkon kassasta.

Korhonen puuttuu selvityksessään laskuun, jonka TL Opetus Oy on lähettänyt Kirkon tiedotuskeskukselle marraskuussa 2014.

Siinä Laajasalon yritys laskutti noin 9 900 euroa seurakuntavaalitilaisuuksista, joita Laajasalo oli järjestänyt viidellä paikkakunnalla lokakuussa 2014. Laajasalo työskenteli samaan aikaan Kallion kirkkoherrana ja nosti virkatyöstään palkkaa. 

Laskunsa yhteydessä Laajasalo kehuu ”täsmäiskujen” hankintaa erittäin järkeväksi ja toivoo vastaavalle toiminnalle jatkoa. 

”Siinä oli viisi paneelikeskustelua ympäri Suomea. Itse ajattelen, että jos Kallion kirkkoherran oletettaisiin tekevän Oulussa Kallion kirkkoherrana niitä hommia, niin tuntuisi se aika erikoiselta”, Laajasalo selittää. 

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen ihmettelee lisäksi, mistä Laajasalon yritys on saanut 130 000 euron lainan.

Hän ei pidä uskottavana sitä, että Laajasalo olisi voinut itse lainata yritykselleen kyseisen summan rahaa – kuten Laajasalo on julkisuudessa kertonut. 

Laajasalo kertoo nyt miettivänsä, millä tasolla hän vastaa Korhosen yritystoimintaan liittyviin kysymyksiin. Hän viittaa siihen, että tilintarkastaja on käynyt yrityksen asiat läpi. Muilta osin Laajasalo sanoo aikovansa vastata kysymyksiin.

”Täytyy miettiä sitä, mikä on sellainen vastaus, joka voisi avata asiaa ja tyydyttää kysyjää.”