Mykkänen sen sanoi, aktiivimalli on myös maaltamuuttomalli – ainakin kokoomukselle

Keskustan poliitikot ovat olleet vaitonaisia, kun hallituksen aktiivimallia on ryöpytetty julkisuudessa.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kirjoitin torstaina hallituksen ahdingosta aktiivimalliin liittyvän kiukun keskellä. Juuri säädetyn lain kaatamista vaativa aloite keräsi räjähdysmäistä vauhtia eduskuntakäsittelyn vaatimat 50 000 allekirjoitusta. Nimien kertyminen jatkuu. Nyt lukema on 87 982.

Sain palautetta. Moni koki puutteeksi sen, että olin kirjoittanut vain työttömistä potentiaalisina aloitteen allekirjoittajina. Asia on tietenkin aktivoinut muitakin kuin heitä, joihin hanke juuri tällä hetkellä osuu. On hyvä myös muistaa, että työttömien joukko ei ole pysyvä, ”meistä” erillinen ryhmä, joka toimisi yhdenmukaisesti. Moni on elämässään kokenut erilaisia vaiheita ja tietää, että työttömyysjaksoja voi osua omalle kohdalle taas tulevaisuudessa. 

Pieni kertaus. Kritiikin ytimessä on siis kokemus siitä, että uudistus on epäreilu. Jos työtön ei pysty a) järjestämään itselleen työtä tai b) pääse työllisyyspalveluiden piiriin 18 tunniksi kolmen kuukauden aikana, hänen työttömyystukea leikataan viitisen prosenttia. 

Suomessa saattaa olla alueita, joilla kumpikin kohta on mahdoton toteuttaa, vaikka työtön innokkaasti yrittäisi. Töitä ei löydy ja työllisyyspalveluita ei välttämättä pystytä järjestämään kaikille. 

Toisaalta jotkut kommentoijat toteavat, että epäreilua sen pitääkin olla, jotta ihminen pyrkisi ikävältä tuntuvasta työttömyydestä mahdollisimman hanakasti eroon. Mustread-julkaisun Heikki Pursiaisen mukaan jo nykyisessä työttömyysturvassa on rankaisuelementtejä, joiden lankeamiseen työtön ei voi vaikuttaa. Sellainen on esimerkiksi ansiosidonnaisen rajattu kesto.