Viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin. Politiikkaa, taloutta, journalismia.

Mykkänen sen sanoi, aktiivimalli on myös maaltamuuttomalli – ainakin kokoomukselle

Salla Vuorikoski
Blogit Vuorikoski 31.12.2017 13:10
Kirjoitin torstaina hallituksen ahdingosta aktiivimalliin liittyvän kiukun keskellä. Juuri säädetyn lain kaatamista vaativa aloite keräsi räjähdysmäistä vauhtia eduskuntakäsittelyn vaatimat 50 000 allekirjoitusta. Nimien kertyminen jatkuu. Nyt lukema on 87 982. Sain palautetta. Moni koki puutteeksi ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Salla Vuorikoski

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Eikun KAIKKI suomen työttömät pakkosiirretään helsinkiin. Mamut ja vihervassarit siellä jo asuukin ay-liikkeen asunnoissa tuettuna verorahoilla niin eiköhän tuota solidaarisuutta asuntojen jakamiseen löydy.

Ei 4% työttömyysturvan leikkaus pakota ketään muuttamaan. Ehkä seuraavalla kierroksella tulee jotain tiukempaa

Eli hallituksen idea ei suinkaan ole siistiä työttömien tilastoja itselleen edulliseksi, vaan kokeilla että onko niitä töitä ja kursseja kaikille saatavilla, ja samalla kuritetaan työttömiä ottamalla 5% vähistä tuloista pois jos niitä töitä ja kursseja ei ole. Vasta kun työttömiltä on viety leipäpala suusta, voidaan todeta että totta tosiaan, kaikille ei ole töitä ja kursseja, eli tehdäänpä asialle jotain, ja kappas vaan, siihen on varaakin kun työttömien tuloja on laskettu.
Hulluahan se olisi ollut ensin ottaa asioista selvää ja kuunnella asiantuntijoita, että miten kannattaisi tehdä, nyt saadaan jokainen työtön ”työlliseksi” kun on yksi päivä kuukaudessa töitä/kursseja ja Suomi nousuun. Ne kurssit ja kuntouttava työtoimintahan on kunnille ihan ilmaista, mitä nyt muutaman kympin per pää per päivä… halpaa ku hookoon makkara.

Alennetaanko tukea, jos on nollatuntisopimustöissä, mutta tunteja on kertynyt alle 18 3 kuukauden tarkastelujakson aikana?

Jos alennetaan, miksi tuollaisen työsopimuksen irtisanomisesta tulee karenssi? Sopimushan voi haitata tuntirikkaamman työn hakemista.

Jos ei anneta, mikä estää työttömiä tekemään toistensa kanssa tuollaisia sopimuksia?

On erikoista, että työtön voidaan velvoittaa muuttamaan kotipaikkakunnaltaan esimerkiksi Helsinkiin työn perässä, kun samaan aikaan helsinkiläisellä työttömällä on perustuslaillinen oikeus asua verovaroin kustannetussa asunnossa jota Helsinkiin työn perässä tuleva kipeästi tarvitsisi. Ehkä heidät voitaisiin velvoittaa vaihtamaan asuntoja keskenään? Heureka, hallitus on keksinyt ikiliikkujan…
“Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Axel Oxentierna

Hallituksen keksimän ”aktiivimallin” ainoa tarkoitus on vähentää työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia. Eri alojen ammattilaisille tuskin löytyy kovinkaan monia ammattiaan edistäviä kursseja, joten hakeudutaan kaikille mahdollisille kursseille, joka taas on resurssien tuhlausta. Ne harvat jotka sattuvat saamaan joskus satunnaisen työkeikan maksavat palkastaan veroa ja työnantaja heille kuuluvia maksuja.
Tässä yrittäjän näkemys Mykkäsen mallista: http://arialsio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248356-aktiivimalli-ja-ministeri-mykkanen

Kannattaisko nyt jo laittaa pientä porkkanaa työpaikan vuoksi toiselle paikkakunnalle muuttavalle.
Kulukorvaus ja muuttoraha.
Vapautus varainsiirtoverosta asunnon hankinnassa.
Ajoneuvoverosta vapautus työmatkojen helpottamiseksi tai kuukausittainen matkakorvaus.
Jne jne, keinoja työllistymisen tukemiseen on pilvin pimein, niitä ei vaan käytetä.
Tosin eipä noita työpaikkojakaan montaa ole tarjolla.
Hallitus on vaan niin pihalla….ohjelmaa uusien työpaikkojen luomiseen ei ole vieläkään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *