Työttömien raivo yltyy, vaalit lähestyvät – aktiivimallista voi tulla iso riesa hallitukselle

Hallituksen työllistämismallia vastustava kansalaisaloite keräsi allekirjoituksia ilmiömäistä vauhtia.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kun eduskunta hyväksyi työttömiä töihin hätistelevän aktiivimallin 19. joulukuuta, aavistelin, että hallitus löytää tämän hankkeen vielä monta kertaa edestään. Näyttää siltä, että tällä kertaa en ollut täysin väärässä. 

Aktiivimalli nojaa sinänsä yksinkertaiseen tavoitteeseen. Että kun vähän tökkäistään kepillä kylkeen, työtön reipastuu ja hankkii itselleen työtä. Työ saisi olla mieluiten kokoaikaista, jotta henkilö siirtyisi tukijärjestelmän piiristä työllisten puolelle. Se vähentäisi rahanmenoa ja siistisi tilastoja.

Mallin ydin on siinä, että jos työtön ei kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana ole joko töissä tai työllisyyspalveluiden piirissä yhteensä 18 tuntia, tukea leikataan. En mene nyt syvemmin yksityiskohtiin, niitä avaa esimerkiksi Taloussanomien Teemu Muhonen ansiokkaasti täällä

Mallia kritisoidaan siitä, että työtön voi joutua leikkauksen kohteeksi, vaikka olisi yrittänyt olla aktiivinen. Käytännössä näin voisi käydä silloin, jos saatavilla ei ole sopivia töitä eivätkä työvoimaviranomaiset pysty järjestämään tilalle esimerkiksi työvoimakoulutusta, työnhakuvalmennusta tai kuntouttavaa työtoimintaa.

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen totesi Ylen haastattelussa, että aktiivisuus kyllä lisääntyy, kun työttömyydestä tehdään ikävämpää.