Kokoomuksen ovela salajuoni tai pelkkää typeryyttä – Turusen lähtö saattoi irrottaa tulpan paatista

Ehkä kokoomuksessa laskettiin väärin, kun kuviteltiin, että aina niin avulias renkipuolue nielisi edustajansa lähdön suuremmitta mukinoitta. 

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Edessämme avautui tänään 24. huhtikuuta mahdollisesti maailman lyhyin hallituskriisi, joka kesti pidennetyn lounastunnin verran.

Kello yhdentoista ja neljäntoista välillä ehti tapahtua seuraavaa: kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen loikkasi sinisistä kokoomukseen, siniset uhkailivat hallituksen kaatamisella ja epäilivät kokoomuksen yrittävät kieroilla hallitusta nurin. Käsiin jäi lopulta puolueen puheenjohtajan Sampo Terhon tiukka vaatimus yhteisestä keskustelusta puolueiden puheenjohtajien kesken.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai sotkettua kuvioon myös keskustan, jonka puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sai tiedon asiasta median välityksellä. Kiusaantuneelta vaikuttanut Orpo vannoi, että kokoomus ei kalastele, ei puno salajuonia ja pääministerin informoimatta jättäminenkin oli vahinko.

”Ylimitoitettua melskettä”, Orpo sanoi sinisten kuohunnasta ja toivoi rauhoittumista.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen: vuonna 2008 kansanedustaja Merikukka Forsius siirtyi vihreistä kokoomukseen. Puolueet olivat samassa hallituksessa. Turusen loikka on kuitenkin merkityksellisempi, koska Sipilän hallitus jatko alkaa olla hiuskarvan varassa. Kesäkuussa pitäisi saada läpi tärkeimmät hankkeet eli maakunta- ja soteuudistukset ja eduskunnassa hallituksella on vain muutaman kansanedustajan enemmistö. Luottamukselle hallituskumppaneiden kesken on enemmän käyttöä kuin koskaan.