Kaveri kyöhnää Putinin kainalossa, toinen lyö riippumattoman median polvilleen – pyhittääkö tarkoitus keinot?

Tulevien kumppaneiden Venäjä-sotkut eivät näytä huolettavan perussuomalaisia.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Euroopan tämän vuoden kenties kovin uutispommi putosi viime perjantaina, kun paljastui, miten Itävallan oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen johtaja Heinz-Christian Strache lankesi korruptioansaan. 

Ibizalla vuonna 2017 kuvatulla piilokameranauhoitteella Strache oli valmis muun muassa junailemaan ”venäläisen oligarkin tyttären” yritykselle julkisia hankintoja vastineeksi tuesta. Korruptionvastaisuuttaan korostaneen puolueen johtajalla ei vaikuttanut olevan mitään esteitä siinä, mitä kaikkea hän on valmis tekemään valtansa kasvattamiseksi. Sittemmin Strache sai kenkää, hallitus hajotettiin ja Itävallassa järjestetään syyskuussa uudet vaalit.

Paljastus ajoittui eurovaalien alle ja kohtaan, jossa oikeistopopulistiset puolueet kasaavat uutta nationalistista ryhmää europarlamenttiin. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kommentoi viikonloppuna, että tapaus on “Itävallan sisäinen asia” eikä perussuomalaisilla ole mitään tekemistä Venäjä-kytkösten kanssa. 

Huhtasaari antoi kommenttinsa Italian Milanossa, jossa hän oli lämmittelemässä uutta ryhmää. Siihen on näillä näkymin tulossa myös FPÖ. Myös Marine Le Penin johtama Ranskan Kansallinen liittouma on tulossa uuteen joukkoon, jonka tavoitteena on saada nationalisteille lisää valtaa parlamentissa. Ranskalaispuolueen taustalta on jo aiemmin paljastunut venäläistä rahoitusta. 

Itävallan skandaalin myötä Suomessa on penätty perussuomalaisten Venäjä-asenteita. Oman mausteensa on tuonut eurovaaliehdokas Olli Kotron venäläismedia EurAsia Dailylle antama haastattelu, jossa hän puhui Schengen-sopimuksesta irtautumisesta ja erityisen viisumivapauden myöntämisestä tietylle osalle venäläisiä.