Hallitus tuomassa veroprofessorien vaietut sivutyöt päivänvaloon – ellei selvitysten musta aukko nielaise hanketta

Poliitikot haluavat myös itse saada enemmän tietoa siitä, millaisia sidoksia lainvalmistelussa asiantuntijoina kuultavilla henkilöillä on.

Profiilikuva
Blogit Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Maalikuussa Suomen Kuvalehti uutisoi veroprofessoreiden vaietuista taloudellisista sidoksista yritysmaailmaan. Tällä viikolla valmiiksi saatu hallitusohjelma paljasti, että nyt asia huolettaa myös hallitusta ja asiaan oltaisiin puuhaamassa muutosta.

Ensin vähän taustaa. Näitä vaikutusvaltaisia veroprofessoreita on Suomessa kourallinen. Muiden töidensä ohella he laativat säännöllisesti asiantuntijalausuntoja yrityksille, jotka riitelevät oikeudessa verottajan kanssa. (Lue: Vaietut kaksoisroolit: Veroprofessorit myyvät apuaan verottajan kanssa riiteleville yrityksille – ”Olen niin korkean moraalin ihminen”)

Palkkiot yksittäisistä lausunnoista vaihtelevat tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin. Yritykset haluavat professoreilta luonnollisesti sellaisia kannanottoja, jotka tukevat niiden asiaa verottajaa vastaan. Samaan aikaan professoreilla on muita rooleja: he tekevät tutkimusta, esiintyvät mediassa ja esittävät näkemyksiään myös verolakien valmisteluun. Oikeusriitojen tuomarit puolestaan käyttävät professoreiden tekemää tutkimusta apunaan ratkoessaan riitoja.

Professoreiden sidokset jäävät pitkälti piiloon. Sivutyötietoja on turha kysellä yliopistolta ja veroriitojen asiakirjat ovat puolestaan tiukan salauksen piirissä. Professorit taas itse eivät halua toimeksiannoistaan kertoa julkisesti, mitä he perustelevat asiakkaan kanssa tehdyillä sopimuksilla.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Santtu Raitasuo piti tutkijoiden kaksoisrooleja hyvin ongelmallisena asiana.