Trump tekee Fedin nimityksillä politiikkaa - ja se voi johtaa valuuttasotaan

Protektionismia tai vapaakauppasopimusten uudelleenneuvotteluja ei tarvita, jos keskuspankki edistää vientiä valuuttasodalla.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Donald Trump on valinnut Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) seuraavaksi johtajaksi johtokunnan nykyisen jäsenen Jerome Powellin.

Powell oli Trumpille helppo valinta, sillä hän on republikaani, investointipankkiiri ja juristi. Hän kannattaa Trumpin pyrkimyksiä keventää finanssimarkkinoiden sääntelyä, minkä lisäksi Powell edustaa korkopolitiikan suhteen jatkumoa suhteessa väistyvään johtaja Janet Yelleniin.

Fediin tullessaan Powell ei kuitenkaan tuntenut juuri lainkaan taloustiedettä tai rahapolitiikan teoriaa. Vaikka hänen valintaansa on pidetty epäkiinnostavana, ei ole minkäänlaista tietoa, miten hän toimisi seuraavan finanssikriisin iskiessä. 

https://www.youtube.com/watch?v=inJU9MySGZU 

 

Uutisoinnissa on keskitytty Trumpin Diili-sirkukseen, jossa kandidaatteja on pudoteltu yksi kerrallaan. Laajempia kysymyksiä keskuspankin poliittisuudesta ei olla käsitelty, vaikka Trumpilla on historiallinen mahdollisuus valita enemmistö keskuspankin johtokuntaan.