Puola ei ole saamassa elpymisrahaston miljardeja ja nyt Puola uhkaa lopettaa jäsenmaksut EU-budjettiin

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Puolan ja EU:n oikeusvaltioselkkaus syvenee. Tähän mennessä EU-komissio on jäädyttänyt Puolan 36 miljardin euron elpymisvarat, minkä lisäksi EU-parlamentti vaatii komissiota aktivoimaan oikeusvaltiomekanismin, joka mahdollistaa myös EU-budjetista tulevien varojen jäädyttämisen. EU-tuomioistuimen julkisasiamiehen ratkaisu viittaa myös siihen, että EU-tuomioistuin tulee hylkäämään Puolan ja Unkarin kanteet oikeusvaltiomekanismin laittomuudesta.

Puolan oikeusministeri Zbigniew Ziobro antoi viikonloppuna haastattelun, joka antaa synkän kuvan EU-instituutioiden ja EU-maiden välisistä suhteista. Ziobro uhkasi, että jos komissio aktivoi oikeusvaltiomekanismin, Puola tulee blokkaamaan kaikki yksimielisyyttä vaativat päätökset, arvioimaan uudelleen suhtautumisensa EU:n ilmasto- ja energiapolitiikkaan ja lopettamaan jäsenmaksujen maksamisen EU-budjettiin.

Tilanne on niin tulehtunut, että sekä Varsovan että Brysselin on enää hyvin vaikea peruuttaa kannoistaan. Komissio on vaatinut paitsi Puolan korkeimpaan oikeuteen perustetun kurinpitojaoston lakkauttamista ja noin 600 erotetun tuomarin palauttamista virkoihinsa. Lisäksi EU-tuomioistuin on asettanut Puolalle miljoonan euron päiväsakon siihen asti, kunnes Puola lakkauttaa kurinpitojaoston. Puola on ilmaissut voivansa lakkauttaa kurinpitojaoston, mutta erotettujen tuomareiden palauttaminen lienee Puolan nykyiselle hallitukselle mahdotonta.

Vielä viime vuoden kesänä näytti siltä, että elpymisrahaston Puolalle ja Unkarille osoitetuilla summilla ostettiin Itä-Euroopan maiden tuki elpymisrahastolle ja että oikeusvaltiomekanismi oli pitkälle symbolinen toimi. Nyt kuitenkin näyttää, että Puola ja Unkari eivät saa lainkaan elpymisvaroja, minkä lisäksi komissio voi estää myös EU-budjetista tulevien varojen ohjaamisen näille maille. Lisäksi viime viikolla Saksaan muodostettiin uusi Olaf Scholzin johtama hallitus, johon kuuluvat vihreät ja liberaalit ovat vaatineet entistä tiukempaa suhtautumista oikeusvaltiorikkomuksiin.

Koska kompromissin löytäminen vaikuttaa erittäin vaikealta, eikeusvaltioselkkaus tulee olemaan Euroopan tulevien vuosien räjähdysherkimpiä aiheita ja selkkauksen syveneminen tulee kriisiyttämään EU:n päätöksentekoa entisestään. Puola voisi esimerkiksi estää komission Fit for 55 -ilmastopaketin etenemisen.