Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Vaikka Trump ei lue ja on kiinnostunut lähinnä itsestään, hänen erottaminen kyvyttömyyden vuoksi on lähes mahdotonta

Blogit Vallan mahotonta! 9.1.2018 12:25
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Perjantaina julkaistu Fire & Fury – Inside the Trump White House on kyseenalaistanut Donald Trumpin kyvyn hoitaa presidentin virkaa.

Teoksessa haastatellut Valkoisen talon työntekijät ovat ilmaisseet huolensa presidentin mielenterveydestä, minkä lisäksi kirjan kirjoittaneen Michael Wolffin mukaan Trumpilla on suuria ongelmia perusasioissa, kuten lukemisessa ja keskittymisessä: 

”Trump ei lue. Hän ei edes silmäile. Kun kyseessä on painettu sana, se ei edes ole olemassa. Joidenkin mukaan hän on hädin tuskin lukutaitoinen. (Aiheesta on kiistelty, sillä hän kykenee lukemaan itseään käsittelevät artikkelit tai ainakin niiden otsikot sekä New York Timesin juorupalstan). Joidenkin mukaan hänellä on lukihäiriö, mutta joka tapauksessa hänen ymmärtämisensä on rajallinen. Toisten mukaan hän ei lue, koska hänen ei yksinkertaisesti tarvitse, ja itse asiassa se onkin hänen keskeisimpiä ominaisuuksia populistina. Hän on jälkikirjallinen – total TV.”  

 

Wolffin mukaan Trumpin yleissivistys on alkeellista, minkä lisäksi hän ei jaksa kuunnella muita, eikä ole ylipäätään kiinnostunut asioista, jotka eivät liity häneen itseensä. Tämä ei estä häntä esiintymästä kaikkien asioiden asiantuntijana. Kirjan synnyttämän kohun jälkeen presidentti twiittasi olevansa vakaa nero: 

Wolff sanoi BBC:n haastattelussa, että toivoo kirjansa johtavan Trumpin eroon, koska hän ei kykene täyttämään presidentin virkavelvollisuuksia: 

”Tarinani esittää presidentin valossa, jonka mukaan hän ei suoriudu työstään – keisarilla ei ole vaatteita. Ja yhtäkkiä ihmiset tajuavat kaikkialla, että ’jumalauta, se on totta, keisarilla ei ole vaatteita’. Tämä on sen havahtumisen ja ymmärtämisen tausta, joka tulee lopulta lopettamaan tämän, tämän presidenttikauden.”

 

Perustuslain 25. lisäys ei kuitenkaan määrittele tarkasti tilannetta, jossa presidentin tulisi erota kyvyttömyytensä vuoksi. Lisäys tehtiin John F. Kennedyn salamurhan jälkeen kun tajuttiin, että kansakunta olisi pulassa, jos Kennedy olisi selvinnyt salamurhasta hengissä, mutta esimerkiksi vakavasti aivovaurioituneena.  

Trumpin erottaminen 25. lisäykseen vedoten olisikin lopulta poliittinen päätös.

Presidentin erottaminen vastoin tahtoaan vaatii varapresidentin ja kabinetin enemmistön kannatuksen sekä kongressin hyväksynnän. 

Republikaaneilla on tällä hetkellä enemmistö kongressin ylä- ja alahuoneessa, joten erottaminen tulee tuskin kysymykseen ennen marraskuun välivaaleja siitä huolimatta, että Trump on avoimessa sodassa median, oman puolueensa ja maan tiedustelupalveluiden kanssa

Välivaalien jälkeen kongressin voimasuhteet todennäköisesti muuttuvat, kun kaikki alahuoneen paikat ja 1/3 senaatin paikoista menee jakoon. Presidentin puolue on hävinnyt ensimmäiset välivaalit 16 kertaa viimeisten 18 presidentin aikana. 

 

Trumpin erottaminen mielenterveyteen vedoten olisi silti edelleen vaikeaa.

Kun presidentin eroon johtava virkasyyte vaatii taakseen kongressin alahuoneen yksinkertaisen enemmistön ja 2/3 enemmistön senaatissa, 25. lisäyksen täytäntöönpano vaatii sekä ylä- että alahuoneessa 2/3 enemmistön.

Tällä hetkellä näyttää, että demokraatit olisivat voittamassa alahuoneen enemmistön, mutta republikaanit olisivat säilyttämässä senaatin. Välivaaleihin on kuitenkin vielä melkein vuosi. 

Trumpin erottaminen mielenterveyteen vedoten vaatii siis demokraateille maanvyöryvoittoa sekä sitä, että republikaanit, Trumpin kabinetti ja varapresidentti olisivat vakuuttuneita Trumpin mielenterveysongelmista. 

Erottamista todennäköisempää onkin, että 25. lisäystä päivitetään Trumpin käytöksen seurauksena. Esimerkiksi demokraattiedustaja Jamie Raskin on esittänyt lääkäreistä ja asiantuntijoista muodostuvaa paneelia, joka voisi aktivoida 25. lisäyksen. 

 

Fire & Furyssä on mielenkiintoista, että teoksen alkupuoliskon perusteella Wolff näyttää uskovan, että Trumpin persoonallisuus ja oletetut mielenterveysongelmat johtavat presidentin eroon todennäköisemmin kuin meneillään olevat Robert Muellerin Venäjä-tutkinnat. Juuri eilen tuli tieto, että Muellerin tutkinnat ovat etenemässä myös presidentin itsensä kuulusteluun ja tällä hetkellä Trumpin juristit miettivät sitä, missä olosuhteissa kuulustelu voitaisiin suorittaa. 

Kirjoitan Venäjä-tutkinnoista lisää, kun olen saanut luettua Wolffin kirjan loppuun.