Tuli ja vimma: Paljastuskirja osoittaa Trumpin Valkoisen talon kaaoksen ja presidentin tietämättömyyden

Kun omasta nerokkuudestaan vakuuttunut presidentti ei ymmärrä, miten politiikka toimii, valta siirtyy lakeijoille.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Michael Wolffin uusi kirja, Fire and Fury: Inside the Trump White House, on synnyttänyt mediamyrskyn vesilasissa.

Wolff kertoo jo tutun tarinan poliittisesta brändäysoperaatiosta, joka vahingossa päättyi Donald Trumpin voittoon. Kaikki yllättänyt lopputulos nosti Valkoiseen taloon huonosti valmistautuneen miehen, jolla ei ollut tietoa, älyä, taitoa, kokemusta, kiinnostusta ja persoonallisuutta johtaa maailman voimakkainta supervaltaa.

Kirja vaikuttaa perustuvan paitsi haastatteluihin, mutta myös epävirallisiin keskusteluihin, juoruihin ja toisen käden tietoihin, ryyditettynä satunnaisella analyysilla. Wolff on paikoitellen oivaltava, varsinkin paloitellessaan Trumpin ja median välistä viha-rakkaus-symbioosia ja sen kehitystä.

Kirja tarjoaa runsaasti juorutietoa ja hauskoja anekdootteja Valkoisesta talosta, jonka liki jokainen työntekijä pitää pomoaan idioottina. Webbisivusto toisensa jälkeen on listannut ja rankannut teoksen ällistyttävimmät anekdoottimaiset paljastukset Valkoisen talon kaaoksesta ja presidentin idiosynkraattisesta tietämättömyydestä.

Tarinat ovat valtaosin summauksia aikaisemmista paljastuksista, opitun kertausta ja kokoamista samoihin kansiin. Jotkut kommentit vaikuttavat hieman muokatuilta, osatotuuksilta tai toisen käden tiedoilta.

Juorut sikseen, kirjan tärkein anti on sen kuvauksissa Valkoisesta talosta, jossa kukaan ei näytä olevan kunnolla tilanteen tasolla, ei edes presidentti.

Valkoista taloa ei hallitse ideologia tai strategia, vaan imartelu ja manipulointi.

Washington, Valkoinen talo mukaan luettuna, on täynnä klikkejä, organisaatioita, idealisteja, macchiavellimäisiä operoijia, liikemiehiä ja muita voimakeskittymiä, joiden keskeinen mielenkiinto usein kohdistuu oman vallan ja edun maksimointiin. Paremman sanan puuttessa sitä voi kutsua presidentin suosimalla sanalla ”suo”.

Trump lupasi kuivata suon, mutta suon kuivaaminen vaatii tietoa, mikä suo on ja miten se toimii. Elämänsä New Yorkissa asunut Trump ei, luonnollisesti, tiedä suosta mitään, eikä hänellä ei ole kylliksi älyä ja kiinnostusta, jotta hän voisi oppia suon rakennetta.

Lopputulos on presidenttiys, jossa suo on ottanut aikaisempaakin voimakkaamman kontrollin Washingtonista ja Valkoisesta talosta.

Kun presidentti on isokokoinen ja pahatapainen narsistinen pikkulapsi, joka vaatii jatkuvaa huomiota ja imartelua, Valkoisen talon sisäpiirin aika ja energia kuluu pomon pitämiseen tyytyväisenä.

Valkoista taloa ei hallitse ideologia tai strategia, vaan imartelu ja manipulointi. Kun omasta historiallisesta nerokkuudestaan vakuuttunut presidentti ei ymmärrä eikä välitä oppia, miten politiikka toimii, valta siirtyy lakeijoille. Suo on entistä syvempi ja pimeämpi.

Me tahtoisimme toivoa, että tilanne Valkoisessa talossa on parempi kuin pinnalta näyttää, mutta Fire and Fury osoittaa toivon valitettavan heikoksi.

 

Soundtrack: George Michael, Praying for Time.