Merkelin epäonnistuminen tarjoaa demareille mahdollisuuden uudistaa Saksan politiikkaa

Saksan vaalitulos ja Jamaika-tunnustelujen kariutuminen pakottavat Merkelin ja sosiaalidemokraatit uudelleenarvoimaan politiikkaansa.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Saksa on poliittisessa pattitilanteessa. Liberaalit (FDP) marssivat Jamaika-tunnusteluista ulos, sosiaalidemokraatit (SPD) eivät halua hallitukseen, kristillisdemokraattien (CDU/CSU) ja vihreiden vähemmistöhallitus olisi toimintakyvytön, eivätkä uudet vaalit välttämättä aukaise umpisolmua.

Vaikka Jamaika-tunnustelujen kaatumista on kauhisteltu Angela Merkelin, Saksan ja Euroopan tappiona, vaalitulos on osoitus demokratian toimimisesta. Parlamenttiin nousi kaksi uutta puoluetta, mikä on haiseva vastalause vanhoille valtapuolueille.

 

Tunnustelujen kariutuminen onkin arvokas mahdollisuus arvioida Merkelin politiikkaa. 

FDP:n johtaja Christian Lindnerin mukaan Jamaika-koalitio olisi jatkanut Merkelin edellisen hallituksen linjaa joillain vihreillä sävyillä ja muutamalla FDP-ministerillä.

FDP:n ulosmarssin arviointiin vaikuttaa käsitys politiikasta. Jos politiikan tarkoitukseksi ymmärretään jatkuvuus, FDP toimi vastuuttomasti. Jos politiikka ymmärretään laadullisiksi muutoksiksi harjoitettavassa politiikassa, FDP toimi vastuullisesti äänestäjiään kohtaan.

Lisäksi tulee muistaa, että vaikka Saksan pattitilanne viivästyttää Euroopan reformeja euron, turvallisuuspolitiikan ja Brexitin suhteen, FDP:n ulosmarssin myötä Saksan linja ei ainakaan jyrkkene entisestään.

 

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier vastaa hallitustunnusteluiden jatkosta ja hän pyrkii välttämään uudet vaalit.

Steinmeier on entinen demari ja Jamaikan kariutuminen tarjoaakin sosiaalidemokraateille arvokkaan mahdollisuuden. 

SPD voisi hyödyntää Merkelin heikoutta ja vaatia maltillisia palkankorotuksia kaikilla aloilla, epäsuosittujen Hartz-reformien purkua sekä satsauksia koulutukseen.

Euron suhteen SPD voisi lähentyä Ranskan Emmanuel Macronia, joka on vaatinut rahaliitolle omaa valtiovarainministeriötä, budjettia ja talouskurin korvaamista rakentaallisilla uudistuksilla. 

Entinen demaripomo Thomas Oppermann on jopa spekuloinut, että SPD voisi jatkaa suuressa koalitiossa ainoastaan, jos Merkel astuisi syrjään.

 

Radikaali muutos Saksan talouspolitiikassa olisi hyppy tuntemattomaan.

Poliittisen uudistumisen kannalta on kuitenkin hyvä, että suuren koalition synty ei ole tällä kertaa itsestäänselvyys.

Sinipunan jatkuminen puoliautomaatilla vuosikymmenten ajan on keskeinen syy protestipuolueiden nousuun ja parlamentaarisiin kriiseihin eripuolilla Eurooppaa. 

Saksan sosiaalidemokraattien linjamuutos olisi selkeä viesti sen jälkeen, kun demarit ovat hävinneet tänä vuonna kaikki Manner-Euroopan vaalit. Uudet vaalit tuskin kasvattaisivat SPD:n kannatusta ja puolueen sisällä onkin kyseenalaistettu SPD:n johtaja Martin Schulzin linja ehdottomasta oppositiosta.

Demareilla onkin yhtäkkiä käsissään kortti, jonka oikein pelaamalla ne voivat esittää itsensä vastuullisina ja samaan aikaan kiristää Merkeliltä linjamuutoksia, joilla olisi merkittävä vaikutus koko Eurooppaan. 

Steinmeierin ja Schulzin on määrä tavata huomenna torstaina.