Koronapassi ja pandemiapolitiikan uudet päämäärät

On pelkästään hyvä, että Suomessa on edetty koronapassien suhteen varovaisesti, eikä pakkorokotuksia ole vaadittu.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Koronapandemian alusta lähtien on näkynyt poliittisten kulttuurien väliset erot pohjoismaissakin. Tämä on näkynyt erityisesti viime viikkoina virinneessä keskustelussa koronapasseista.

Keskustelu koronapassista alkoi sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että elokuusta lähtien baareihin, ravintoloihin ja maan sisäisille matkoille pääsy edellyttää todistusta negatiivisesta testistä, sairastetusta koronasta tai rokotteesta.

Ranskan lisäksi ainakin Italia ja Iso-Britannia ovat ottamassa koronapassit käyttöön elo-syyskuussa. Tätä ennen koronapassi on ollut käytössä eri muodoissa jo ainakin Tanskassa sekä joissain Saksan osavaltioissa ja Espanjan itsehallintoalueilla.

Ranskassa poistetaan ilmaiset koronatestit, joka käytännössä ohjaa ottamaan ilmaisen rokotteen. Iso-Britanniassa baarien sisälle pääsisi ainoastaan koronan sairastaneet ja rokotetut. Saksassa Merkelin tiedottajan mukaan uuden aallon myötä mahdolliset rajoitukset koskisivat enemmän rokottamattomia kuin rokotettuja.

Koronapassin lisäksi suunnitellaan pakollisia rokotuksia eri ammattiryhmille.