Jos Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella ei ole Le Pen, Macron voi olla ongelmissa

Ranskassa republikaanit ovat nosteessa, joka voi olla ongelma Macronille.

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Sunnuntaina järjestettiin Ranskan aluevaalien ensimmäinen kierros, joka oli suuri pettymys ensi vuoden presidentinvaalien ennakkosuosikeille Emmanuel Macronille ja Marine Le Penille.

Gallupit povasivat Le Penin Rassemblement Nationalin (suora käännös: kansallinen kokoomus) olevan suurin puolue 6/13 alueella. RN sai kuitenkin 19 % kannatuksen, joka oli 8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2015 aluevaalien 1-kierroksella. Lisäksi vasemmisto ja vihreät ovat ilmoittaneet vetävänsä ehdokkaat pois Nizza-Marseillen alueelta, joten RN:n mahdollisuudet edes yhden alueen voittamiseen ovat heikot 2-kierroksella.

Le Penin on oletettu olevan Ranskan presidenttivaalien toisella kierroksella mutta korkeammalla kannatuksella kuin viime kerralla. Kun vielä Le Penin isä Jean-Marie löi gallupit, Marine on alisuoriutunut gallupeista 4 viimeisissä vaaleissa. Gallupien ja viime vaalien alisuoritiutuminen voi viestiä momentin menemisestä.

Macronin tulos oli sitäkin surkeampi. Macronin 5 vuotta sitten luoma puolue La République En Marche! (LREM) sai ainoastaan 11 % kannatuksen. Macronin puolue ei ole löytänyt Macronista irrallista identiteettiä ja puolueen on paljon vaikeampi saada ensi vuoden vaaleissa enemmistö parlamentissa, kuten kävi vielä vuoden 2017 vaaleissa.