Euroopan uusi jakolinja - Ukrainan sota ja rauha

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Venäjä siirtyi tällä viikolla taloussodan seuraavaan vaiheeseen, jossa se pyrkii heikentämään Euroopan energiaturvallisuutta ja toisaalta Euroopan maiden yhtenäisyyttä.

Venäjä on vähentänyt Nord Streamin kautta tulevaa kaasua Eurooppaan noin 60 %. Viralliseksi syyksi mainittiin tekniset ongelmat: kaasuputken turbiinit ovat korjauksessa Kanadassa, josta niitä ei saada takaisin sanktioiden takia.

Lisäksi Venäjä on vähentänyt kaasuntoimitusta Ranskaan ja Italiaan sen jälkeen, kun Olaf Scholz, Emmanuel Macron ja Mario Draghi vierailivat Kiovassa.

Kaasun hinta on noussut tällä viikolla melkein 50 %. Jos ja oletettavasti kun Venäjä leikkaa kaasuntoimituksia Eurooppaan edelleen (ruplamaksuista huolimatta), Euroopan mailla tulee olemaan vaikeuksia saada varastot täyteen ensi talvea varten.

Jos/kun varastoja joudutaan käyttämään jo kesällä, Euroopassa jouduttaneen pian siirtymään myös maakaasun säännöstelyyn. Tämä nostaa edelleen hintoja ja kiihdyttää Euroopan keskuspankin tarvetta kiristää entisestään rahapolitiikkaa, mikä puolestaan jouduttaa taantuman tuloa.