Draghi pelasti euron ja seuraavaksi hänen tulee pelastaa Italia - ennenaikaisilta vaaleilta

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italian viikkoja vellonut hallituskriisi tuli päätökseen, kun yritykset nykyisen Giuseppe Conten johtaman hallituksen jatkamiseksi epäonnistuivat.

Conten, Viiden tähden liikkeen (M5S) ja Demokraattisen puolueen muodostama hallitus kaatui, kun se ei löytänyt senaatista enemmistöä sen jälkeen, kun Matteo Renzi veti tukensa pois. Italian ex-pääministeri kaatoi Italian nykyisen pääministerin EU:n elpymisrahaston varoista alkaneen sotkun vuoksi.

Välttääkseen ennenaikaiset vaalit Italian presidentti Sergio Mattarella nimitti Euroopan keskuspankin entisen johtaja Mario Draghin tunnustelijaksi teknokraattihallituksen muodostamiseksi. Tunnustelut alkavat keskiviikkona ja tarkoituksena on saada mahdollisimman laajaa parlamentaarista tukea nauttiva hallitus. Silvio Berlusconi on Italian viimeinen vaaleilla valittu pääministeri, jonka jälkeen Draghi olisi Italian kuudes pääministeri ja toinen teknokraattipääministeri.

Mattarellan mukaan vaalit tulee välttää, koska Italia on keskellä koronakriisiä ja EU-maiden tulee jättää kansalliset elpymissuunnitelmat huhtikuun loppuun mennessä komissiolle. Ennenaikaiset vaalit veisivät Italian limboon ensin kampanjoinnin ja sen jälkeen hallitusneuvotteluiden muodossa. Vuonna 2018 parlamentin hajottamisesta ja vaalien järjestämisestä hallitusneuvotteluiden päätökseen kesti 5 kuukautta. Jos elpymissuunnitelma jäisi tekemättä, Italialle ei alkaisi juosta rahaa kesällä elpymisrahastosta.