Conten hallitus menetti enemmistön, mutta Italian parlamentilla on monta hyvää syytä välttää ennenaikaiset vaalit

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italian pääministeri Giuseppe Conte selvisi eilen senaatin luottamusäänestyksestä äänin 156-140. Luottamusäänestys järjestettiin, koska Italian entinen pääministeri Matteo Renzi veti uuden puolueensa Viva Italian tuen pois hallitukselta.

Renzi oli tyytymätön koronakriisin hoitoon ja EU:n elpymisrahaston varoista päättämiseen. Renzin manööveri on tuomittu vastuuttomaksi valtapeliksi, joka olisi voinut kaataa Italian hallituksen ja ajaa maan syvemmälle poliittiseen kaaokseen koronakriisin keskellä. Toisaalta Renzin puolue ei lopulta äänestänyt Contea vastaan vaan ainoastaan tyhjää, mikä mahdollisesti pelasti Conten.

Tulos on Contelle odotuksia heikompi, sillä hän jäi 5 äänen päähän senaatin enemmistöstä. Conten hallitus jatkaa vähemmistöhallituksena, joka vaikeuttaa poliittista hallintaa, sillä esimerkiksi budjetille ja lainsäädäntöuudistuksille pitää saada myös senaatin enemmistö. Lisäksi Conte on altis uusille kriiseille, jos jokin muukin päättää tehdä renzit. Onkin todennäköisestä, että Conte pyrkii tulevina viikkoina varmistamaan vakaamman enemmistön myös senaatista niin ettei hän tarvitse Renzin ääniä mihinkään.

Moni on tulkinnut eilistä äänestystä niin, että Italian hallinta käy mahdottomaksi ja Conten hallitus kaatuu ennen pitkää johtaen joko teknokraattihallitukseen tai ennenaikaisiin vaaleihin. Vaikka Conten hallitus on entistä hikisemmässä tilanteessa, moni asia puhuu ennenaikaisten vaalien järjestämistä vastaan.

Ensinnäkin, Viiden tähden liikkeen vaatimuksesta poliitikkojen määrää alahuoneessa ja senaatissa on päätetty laskea peräti 345 paikalla (edustajainhuone 630->400 ja senaatti 315->200). Uusissa vaaleissa kolmasosa Italian nykyisistä parlamentaarikoista menettäisi työnsä. Tilanne vastaisi Suomen eduskunnan pienentämistä 73 paikalla nykyisestä 200 kansanedustajasta.