Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Conten hallitus menetti enemmistön, mutta Italian parlamentilla on monta hyvää syytä välttää ennenaikaiset vaalit

Blogit Vallan mahotonta! 20.1.2021 13:35
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Italian pääministeri Giuseppe Conte selvisi eilen senaatin luottamusäänestyksestä äänin 156-140. Luottamusäänestys järjestettiin, koska Italian entinen pääministeri Matteo Renzi veti uuden puolueensa Viva Italian tuen pois hallitukselta.

Renzi oli tyytymätön koronakriisin hoitoon ja EU:n elpymisrahaston varoista päättämiseen. Renzin manööveri on tuomittu vastuuttomaksi valtapeliksi, joka olisi voinut kaataa Italian hallituksen ja ajaa maan syvemmälle poliittiseen kaaokseen koronakriisin keskellä. Toisaalta Renzin puolue ei lopulta äänestänyt Contea vastaan vaan ainoastaan tyhjää, mikä mahdollisesti pelasti Conten.

Tulos on Contelle odotuksia heikompi, sillä hän jäi 5 äänen päähän senaatin enemmistöstä. Conten hallitus jatkaa vähemmistöhallituksena, joka vaikeuttaa poliittista hallintaa, sillä esimerkiksi budjetille ja lainsäädäntöuudistuksille pitää saada myös senaatin enemmistö. Lisäksi Conte on altis uusille kriiseille, jos jokin muukin päättää tehdä renzit. Onkin todennäköisestä, että Conte pyrkii tulevina viikkoina varmistamaan vakaamman enemmistön myös senaatista niin ettei hän tarvitse Renzin ääniä mihinkään.