Antti Rinne - Suomen Schröder vai Roosevelt?

Jos Rinne malttaa olla hiljaa vielä kuukauden, hän on Suomen seuraava pääministeri. 

Profiilikuva
Antti Ronkainen on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Autoilu, metsähakkuut ja identiteettipolitiikka eivät näytä pelastavan kokoomusta ja keskustaa vaalitappiolta. Jos Ylen tuoreen gallupin trendit jatkuvat vielä reilun kuukauden, Antti Rinne aloittaa hallitustunnustelut. 

Lisäksi HS:n vaalikone kertoo, että puolueet ovat siirtyneet vasemmalle. Siirtymään tulee suhtautua kuitenkin varauksella, sillä vaalikoneet ovat kampanjoinnin muoto ja ilmentävät ennemminkin ehdokkaiden identiteettipolitiikkaa kuin puolueiden politiikkaa vaalien jälkeen.

Vaikka vaalikampanjoiden loppukirit ovat vasta alkamassa, leikitellään jo hetki Rinteen ja Suomen 75. hallituksen politiikalla.

Ensimmäinen (ja todennäköisin) vaihtoehto on, että hallitus luodaan kokoomusyhteistyölle ja suurimman vaalivoiton ottava perussuomalaiset eristetään arvosyistä oppositioon.

Kokoomuksen aktiiveille ay-taustainen Rinne pääministerinä on myrkkyä, joten kompromissi joudutaan tekemään työvoimapolitiikan ja sosiaaliturvan uudistuksesta. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on esittänyt kolmikannan uudistamista, osallistavampaa sosiaaliturvaa, panostuksia koulutukseen ja työperäistä maahanmuuttoa.