Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Mauritius, eriarvoisuus ja Suomen seuraava hallitus

Blogit Vallan mahotonta! 28.2.2018 22:26
Antti Ronkainen
Antti Ronkainen - avatar
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Suomen seuraavan hallituksen nimi on Mauritius hallituspuolueiden värien mukaan  © Zscout370 / wikimedia commons

Suomessa hallitukset muodostetaan kahden vahvan puolueen varaan, joiden ympärille kerätään apupuolueet vahvistamaan hallituspohjaa. 

Hallituspohja on joko sinipuna, porvari tai punamulta sen mukaan, onko keskusta, SDP vai kokoomus oppositiossa.

 

Ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen ei ole luvassa perinteistä sateenkaarihallitusta eikä nykyisenkaltaista porvarihallitusta, sillä kokoomuksen Petteri Orpo ei lähde hallitukseen vasemmistoliiton tai perussuomalaisten kanssa.

Nykyisten gallupien valossa hallituspohjien vaihtoehdot ovat siis joko laaja porvaririntama (kok+kesk+vihr+rkp+kd+siniset), punamulta (sdp+kesk+vihr+vas+rkp) tai uusi riisuttu sinipuna (kok+sdp+vihr+rkp).

Kun huomioidaan, että kokoomuksen kansanedustajat ovat alkaneet keikuttaa keskustan maakunta-uudistusta, keskusta ja kokoomus haluavat toisistaan aikalisän. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat niin kaukana keskustasta, että punamultaakaan on turha odottaa.

 

Uusi riisuttu sinipuna on siis houkuttelevin hallituspohja.

Periaatteessa kokoomus, SDP ja vihreät voisivat nykyisillä kannatuslukemilla muodostaa hallituksen keskenäänkin, mutta kokoomus vaatii RKP:n vahvistamaan porvariagendaa.

Hallituksen nimeksi tulee puolueiden värien mukaan Mauritius.

Suomen EU-puheenjohtajuuden kunniaksi Mauritius brändää itsensä macronilaisena uudistajana, jonka politiikka perustuu Valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin teknokraattien matemaattisilla malleilla määrittämiin faktoihin.

Keskusta, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja siniset (jos ne onnistuvat vaaliliitoilla saamaan kansanedustajia ylipäätään eduskuntaan) jätetään oppositioon rypemään virtuaalitodellisuudessaan.

 

Mauritiuksen liberaaliteknokraattinen agenda leivotaan vasemmistolaiseen retoriikkaan, kuten huoleen eriarvoistumisesta.

Juhana Vartiaisesta tehdään työministeri ja Maria Ohisalo nimitetään eriarvo- ja tasa-arvoministeriksi. Professori Juho Saari lyödään Suomen viralliseksi pelastajaksi, joka johtaa sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön poikkihallinnollista työreformityöryhmää.

Demareille käy mikä tahansa reformi, kunhan yleissitovuutta ei sorkita liikaa.

Suomalaisen koalitiohallitusperinteen mukaisesti keskinäinen riitely ja selkäänpuukotus aloitetaan viimeistään siinä vaiheessa, kun Mauritiuksen gallup-kannatus laske alle 50 prosenttiin.

Mauritiuksen linjaksi jää lopulta enemmän fiilistelyä ja vähemmän tekoja.