Blogit

Tutkija Antti Ronkainen seuraa maailmantalouden murrosta.

Äärioikeisto Itävallan hallitukseen – Merkel vaikean maahanmuuttoon liittyvän valinnan edessä

Blogit Vallan mahotonta! 17.12.2017 10:09
Antti Ronkainen
Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Itävallan kansanpuolue (ÖVP) ja vapauspuolue (FPÖ) ovat sopineet hallituksen muodostamisesta.

Kansanpuolueen Sebastian Kurzista tuli maailman nuorin pääministeri omaksumalla äärioikeiston vaaliteemoja.

Hallituskumppani FPÖ on äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen puolue. Edellisen kerran, kun FPÖ meni hallitukseen, EU-maat asettivat Itävallalle kauppasanktioita ja FPÖ:n johtaja Jörg Haider erosi.

Tänään on toisin.

Kansainvälistä painetta ei ole kuulunut, vaikka Itävallan varapääministeriksi on valittu FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache, joka on nuorempana kuulunut uusnatseihin. Haiderin entinen puheenkirjoittaja Herbert Kickl on puolestaan Itävallan uusi sisäministeri. FPÖ sai sisäministeriön lisäksi ulkoministeriön ja puolustusministeriön. 

Lisäys 18.12. klo 0.15: Die Weltin mukaan hallitusohjelmassa sovitaan, että turvapaikanhakijoiden on luovutettava viranomaisille käteinen ja matkapuhelimet, joiden perusteella hakijan identiteetti pyritään varmistamaan. Hakuprosessin aikana turvapaikanhakijat eivät saa käteistä vaan kaikki tuki tulee palveluina ja materiaaleina, minkä lisäksi pakolaisten sosiaalitukia leikataan. Lisäksi turvallisena pidettyjen maiden listaa kasvatetaan, ”kansalaisuus” tullaan määrittelemään uudelleen sekä islamilaiset päiväkodit ja koulut suljetaan, mikäli eivät täytä lain vaatimuksia. EU-politiikan suhteen Kurzin hallitus vaatii EU-mailta suurempaa yhteistyötä EU-ulkorajojen vartioimiseksi. 

 

Kansainvälisen paineen sijaan Kurzin hallitus tulee lisäämään idän ja lännen välisiä jännitteitä. Itävallan maahanmuuttopolitiikka tulee kovenemaan ja EU:n maahanmuuttopolitiikan vastainen blokki kasvamaan. 

Pakolaiskriisin aikana 2015 Puola, Unkari ja Tshekki kieltäytyivät ottamasta vastaan EU:n ulkorajoilta pakolaisia. Vaikka maita uhattiin EU-oikeudella, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ehdotti viime EU-huippukokouksessa pakolaiskiintiöistä luopumista.

Itä-Euroopan maat kiittelivät Tuskia, kun taas Saksa, Italia ja Kreikka arvostelivat.

 

IDÄn ja lännen jännitteet heijastuvat myös Saksan hallitusneuvotteluihin.

Jamaika-neuvotteluiden kaaduttua toisen maailmansodan jälkeen suurimman tappion ottanut SPD on joutunut puoliväkisin hallitusneuvotteluihin. Jamaika-neuvotteluissa puolueet olivat valmiita hyväksymään 200 000 pakolaisen vuosittaisen kiintiön, mutta olivat erimielisiä perheenyhdistämisistä. 

SPD ei lähde hallitukseen helpolla ja se on vastustanut pakolaiskiintiöitä sekä vaatinut perheenyhdistämisten helpottamista

Angela Merkelin kristillisdemokraatit ja Martin Schulzin sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin liki mahdottoman tehtävän edessä, mikäli niiden tarkoituksena on säilyttää eurooppalaiset arvot ja EU-maiden välinen solidaarisuus. 

Mikäli maahanmuuttoa kovennetaan myös Saksassa, Euroopan poliittinen keskusta ottaa aimoharppauksen äärioikealle. Mikäli Saksa taas jatkaa avointa maahanmuuttopolitiikkaa, on riskinä, että äärioikeistolaisen Alternative für Deutschlandin kannatus kasvaa Saksassa ja maahanmuuttovastaisuus laajemmin Euroopassa. 

Lisäksi idän ja lännen välinen jännite kärjistyy entisestään.