Maailmantalous on käymistilassa, jossa nousukautta odotetaan kuilun reunalla. Rakennemuutos on paitsi taloudellinen myös poliittinen ja henkinen. Missä olemme, kun murros on ohi?

Äärioikeisto Itävallan hallitukseen – Merkel vaikean maahanmuuttoon liittyvän valinnan edessä

Antti Ronkainen
Blogit Vallan mahotonta! 17.12.2017 10:09
Itävallan kansanpuolue (ÖVP) ja vapauspuolue (FPÖ) ovat sopineet hallituksen muodostamisesta. Kansanpuolueen Sebastian Kurzista tuli maailman nuorin pääministeri omaksumalla äärioikeiston vaaliteemoja. Hallituskumppani FPÖ on äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen puolue. Edellisen kerran, kun ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Antti Ronkainen

Kirjoittaja on poliittisen talouden väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.

Keskustelu

Euroopan pakolaiskysymyksen kohdalla voi vain todeta, että seuraukset ovat ymmärrettäviä ilman turhaa ääridemonisointia. Sitä on vain saatu, mitä on tilattu.

ÖVP:n mainitseminen äärioikeistolaiseksi ei ole ääridemonisointia. Sen politiikka rakentuu kansallismielisyyden sekä euro-, islam- ja maahanmuuttovastaisuuteen. Itävallan tulevan hallituksen ja sen tekemän politiikan kannalta merkittävää, että ÖVP sai sisä-, puolustus- ja ulkoministeriöt. ÖVP:n ministerit ovat kritisoineet avoimesti Merkelin ja Junckerin pakolaispolitiikkaa, joten Kurzin hallitus lisää kulttuurisen paineen lisäksi myös idän ja lännen välistä painetta. Tämä allevaa, miten läntisen liberalismin airueet ovat vaikeiden valintojen edessä. Kurzin tavoin esimerkiksi Hollannin Rutte varmisti valtansa omaksumalla äärioikeistolaisten suosimia vaaliteemoja. Vaikka Saksan pakolaispolitiikka todennäköisesti kiristyy seuraavan hallituksen myötä, se tuskin ottaa Itävallan kaltaisia muotoja. Näin on jo siksi, että Merkel on sanoutunut kategorisesti irti yhteistyöstä äärioikeistolaisen Alternative für Deutschlandin kanssa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *