”Viestimme ei mennyt perille”, mutta ”odotetaan nyt vielä lopullisia tuloksia” – Vaalien tuloslaskennan kommentointi on yhtä suurta rituaalia

Kliseet kuuluvat erityisesti television vaali-iltaan, mutta me SK:ssa aiomme kertoa muutakin.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja.

Kun äänestys tänään päättyy kello 20, julkistetaan ennakkoäänteen tulos. Silloin tiedetään tuloksesta jo puolet, koska tällä kertaa ennakkoon äänesti todennäköisesti varsin tarkkaan joka toinen ääntään ylipäätään käyttäneistä.

Siksi toivonkin, että television vaalilähetyksen kollektiivinen kuorolausunta siitä, että ”nyt kyseessä olivat vasta ennakkoäänet, ei lopullinen tulos” ei kestäisi kovin pitkään, vaan että sekä kokeneet juontajat, asiantuntijat ja tuloksia kommentoivat puoluejohtajat rohkaisisivat mielestä ja kertoisivat, miltä ennakkoäänien tulos vaikuttaa odotuksiin nähden ja millaiseen kokonaispottiin se viittaa.

Näitä kysymyksiä he ovat kuitenkin miettineet kukin roolissaan vuosikausia. Kun laskenta etenee, suomalainen nöyryys pääsee valloilleen erityisesti puoluejohtajien joukossa. ”Odotetaan nyt vielä lopullisia tuloksia”, saattaa joku tyytyä sanomaan vielä siinä vaiheessa, kun äänistä on laskettu aivan valtaosa.

 

Vaadimme rohkeutta peliin siis! SK:n vaalitiimiin tarkoituksena on näyttää esimerkkiä. Arvioimme ja analysoimme somekanavissamme ja tässä blogissa tuloslaskennan tilanteita heti, kun tilanne sallii.