Oppositio vaikeroi ehdokasasettelun takarajan lykkäämistä – mutta tietää siihen yhden syyn paremmin kuin myöntää

Varsinkin perussuomalaiset, mutta myös monet kokoomuslaiset, ovat paheksuneet ehdokasasetteluun jätettyä takaporttia.

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Politiikan viikko huipentuu perjantaina jälleen yhteen luottamusäänestykseen. Perussuomalaiset esittävät silloin epäluottamusta Anna-Maja Henrikssonille (r). Oikeusministeri on heidän mielestään sössinyt kuntavaalien järjestelyt sen verran pahasti, ettei vaaleja pystytä pitämään ajallaan terveysturvallisesti.

Perussuomalaiset eivät ole ainoita, joiden mielestä oikeusministeriö ei ole tällä(kään) kertaa suoriutunut vaalivalmisteluista ihan kympin arvoisesti. Katseet kääntyvät ainakin vaalijohtaja Arto Jääskeläiseen, jota muun muassa yksi puoluesihteeri kuvailee tässä Suomen Kuvalehden jutussa ”saakelin veltoksi tyypiksi”.

Luottamusäänestyksen lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä: Henriksson saa eduskunnan enemmistön tuen ja jatkaa ministerinä. Se ei kuitenkaan lopeta kokonaan pulinaa siitä, mikä kaikki vaalien siirrossa meni nyt pieleen.

Yksi kritiikin aihe on ollut hallituksen esitys, jonka mukaan ehdokaslistoja voidaan täydentää vielä yli kuukausi, toukokuun 4. päivään asti. Alun perin ehdokashakemukset piti jättää jo 9. maaliskuuta. Toukokuun 4. päivästä on uuteen vaalipäivään (13.6.) yhtä pitkä aika, 40 päivää, kuin maaliskuun 9:nnestä oli huhtikuun 18:nteen, jolloin vaalit oli alun perin määrä pitää.