YK-lähettiläs Susan Rice saattaa nousta uudeksi ulkoministeriksi Hillary Clintonin tilalle

Barack Obama
Teksti
Teppo Tiilikainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Presidentti Barack Obama valmistautuu toiseen presidenttikauteen, joka alkaa 20. tammikuuta. Luvassa on merkittäviä muutoksia hallitukseen.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Susan Rice turvallisuusneuvoston kokouksessa maaliskuussa 2011. Kuva Chris Hondros / Getty Images / All Over Press.

Kansainvälisesti tunnetuimmat lähtijät ovat ulkoministeri Hillary Clinton ja valtiovarainministeri Timothy Geithner. Molemmat jatkavat toistaiseksi tehtävissään, mutta Geithnerin on arveltu eroavan heti, kun sopimus valtiontalouden tasapainottamisesta on saatu aikaan. Clintonin uskotaan eroavan ensi vuonna.

Clinton hävisi Obamalle taistelun demokraattien presidenttiehdokkuudesta vuonna 2008, mutta hän on onnistunut ulkoministerinä erinomaisesti. Hänen uskotaan pyrkivän demokraattien presidenttiehdokkaaksi seuraavissa, vuoden 2016 vaaleissa, joissa Obama ei voi asettua enää ehdolle.

Clinton on kiistänyt presidenttihaaveet. Hän vakuuttaa palaavansa yksityiselämään kirjoittaakseen kirjan menneistä vuosista. Hän olisi vuoden 2016 vaaleissa 69-vuotias.

Uudeksi ulkoministeriksi on veikkailtu YK-suurlähettiläs Susan Ricea. Hän kuuluu Obaman lähipiiriin. Toinen vaihtoehto on senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja John Kerry, joka nosti aikoinaan Obaman demokraattien ykkösketjuun. Hän hävisi vuoden 2004 presidentinvaalit George W. Bushille.

Molempien nimitykseen liittyy poliittisia ongelmia. Rice joutui republikaanien silmätikuksi presidentinvaalien alla kärjistyneessä kiistassa, joka koskee Yhdysvaltojen suurlähettilään kuolemaan johtanutta väkivaltaista hyökkäystä Libyan Bengasissa.

Kerry on puolestaan demokraattinen senaattori Massachusettsissa. Häneltä mahdollisesti vapautuvaa paikkaa kärkkyy Obaman kiivas arvostelija ja teekutsuliikkeen suosikki Scott Brown, joka hävisi viime viikolla senaatin vaalit demokraattien liberaalisiipeen kuuluvalle Elizabeth Warrenille.

Valtiovarainministeri Geithner olisi ollut valmis eroamaan jo viime vuonna valtion velkakattoa koskeneen kiistan jälkeen, mutta Obama taivutti hänet jatkamaan. Valtionvarainministerin tehtävä on erittäin tärkeä tulevan talouskehityksen kannalta. Velkaantuminen on saatava kuriin ja työttömyys laskuun. Muuten demokraatteja odottaa tappio kahden vuoden kuluttua pidettävissä kongressin välivaaleissa.

Geithnerin seuraajaksi on kaavailtu Valkoisen talon henkilöstöpäällikköä Jacob Lewiä ja Bill Clintonin kaudella samaa tehtävää hoitanutta Erskine Bowlesia.

Washingtonilaisen Politico-lehden mukaan myös puolustusministeri Leon Panetta, energiaministeri Steven Chu, sisäministeri Ken Salazar, liikenneministeri Ray LaHood, oikeusministeri Eric Holder ja ympäristöviraston johtaja Lisa Jackson ovat eroaikeissa.

Vahvin ehdokas uudeksi puolustusministeriksi on maltillinen republikaani Chuck Hagel. Valinta korostaisi Obaman pyrkimystä yhteistyöhön yli puoluerajojen. Toinen republikaaninen vaihtoehto olisi entinen ulkoministeri Colin Powell.

Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen saattaa tulla vaihdoksia, sillä yhdeksästä tuomarista kolme lähestyy 80 vuoden ikää. Heistä kaksi on konservatiiveja. Ensimmäisellä kaudellaan Obama nimitti kaksi liberaalia naistuomaria eläkkeelle jääneiden liberaalien miestuomareiden tilalle.

Myös keskustiedustelupalvelun CIA:n johtaja vaihtuu. Kenraali David Petraeus erosi tehtävästään avioliiton ulkopuolisen suhteen aiheuttaman skandaalin takia.

Obaman haasteita

  • Kongressi: Presidentin on pakko saada aikaan kompromisseja edustajainhuoneen vihamielisen republikaanienemmistön kanssa. Muuten uudistukset jumiutuvat.
  • Velka: 16 400 miljardin lakisääteinen velkakatto uhkaa pysäyttää liittovaltion toiminnan tammikuun alussa. Valtio ei pysty huolehtimaan pakollisista menoistaan, ellei kattoa kohoteta.
  • Finanssijyrkänne: Yhdysvaltoja uhkaa vuodenvaihteessa “finanssijyrkänne”, kun Bushin kaudella hyväksytyt veroleikkaukset päättyvät ja automaattinen budjettileikkuri käynnistyy.
  • Työttömyys: Työttömyyden kasvu on pysähtynyt, mutta USA:ssa on yhä 23 miljoonaa työtöntä.
  • Verouudistus: Obama on luvannut tukea yrityksiä verohelpotuksilla ja kiristää rikkaimpien amerikkalaisten verotusta.
  • Terveydenhuolto: Uudistus on vietävä loppuun ja sen rahoitus on varmistettava.
  • Ilmastonmuutos: Sen torjuminen ei päässyt edes alkuun Obaman ensimmäisellä kaudella.
  • Ulkopolitiikka: Iranin ydinaseohjelma, Lähi-itä, suhteet Kiinaan, vetäytyminen Afganistanista