Yhdysvaltojen historian omituisin vaalitaisto on kohta ohi

Ennen kuin Yhdysvallat saa uuden presidenttinsä, matkassa on vielä monta mutkaa.

Donald Trump
Teksti
Mikko Huotari

Kun Suomi herää huomenna uuteen päivään, maailma voi olla toisennäköinen. Yhdysvaltalaiset valitsevat itselleen juuri nyt presidenttiä. Tulos voi olla selvillä huomisaamuna Suomen aikaa. Suomen Kuvalehti raportoi tuloksista tuoreeltaan verkkosivuillaan.

Peli etenee yksinkertaistetusti näin: Valitsijamiehiä on 538. Presidenttiehdokkaan on saatava taakseen 270 valitsijamiestä vaaleista, jotka järjestetään 50 osavaltiossa ja pääkaupungissa Washingtonissa.

Koska kyse on Yhdysvaltojen presidentinvaaleista, kaikki ei välttämättä ole ohi vielä huomenna. Esimerkiksi vuoden 2000 vaaleissa voittaja julistettiin vasta yli kuukausi äänestyspäivän jälkeen. Silloin Floridan osavaltiossa sekoiltiin ääntenlaskennassa ja jouduttiin turvautumaan tarkistuslaskentaan. Kiista ratkesi vasta korkeimmassa oikeudessa, jonka niukka 5–4-päätös merkitsi George W. Bushin vaalivoittoa. Vastaehdokkaana ollut Al Gore hävisi, vaikka oli saanut enemmän ääniä kuin Bush.

Ääntenlaskentasekoilun lisäksi on olemassa myös erikoinen skenaario, joka voi viivyttää tuloksen ratkeamista. Nimittäin suuri tuntemattomuus Evan McMullin, joka voi pistää presidentinvaalit aivan mullin mallin. Jos McMullin voittaa kotiosavaltiossaan Utahissa, voi käydä niin, ettei Hillary Clinton tai Donald Trump saa taakseen 270 valitsijamiestä. Silloin presidentin valinta siirtyy kongressiin, ja siellä valintaprosessissa on vielä aivan omat kiemuransa.

Vaikka Barack Obaman seuraaja ei olisi vielä huomenna tiedossa, varmaa on ainakin se, että vaalikampanjat ovat ohi. Noin puolentoista vuoden vaalitaistelu on ollut todennäköisesti Yhdysvaltojen historian omituisin.