WikiLeaksin oletetut Irak-dokumentit - paljon melua tyhjästä?

Afganistanin sota
Teksti
Netta Vuorinen

Julkaiseeko WikiLeaks Irakin sotaan liittyviä dokumentteja? Pentagon ehti varustaa erikoisjoukon, mutta toistaiseksi mitään ei ole tapahtunut.

Julian Assange
Julian Assange. Kuva Bertil Ericson / Scanpix / AP / Lehtikuva.

Verkkosivusto WikiLeaks julkaisi heinäkuussa yli 70 000 salaista dokumenttia Afganistanin sodasta. Vaikka tiedoista ei lopulta irronnut suuria paljastuksia, aihe sai valtavasti palstatilaa Yhdysvaltain armeijan suurimpana tietovuotona.

Uutta, yli 400 000 dokumentin suuruista paljastusta – tällä kertaa Irakin sodasta – on odoteltu jo viikkoja.

Pentagon on huolissaan mahdollisen vuodon mukanaan tuomista ongelmista, ja on varannut odottamattoman julkaisun varalle 120 hengen suuruisen erikoisryhmän.

Lisäksi Pentagon on varoittanut mediaa avustamasta WikiLeaksia.

”WikiLeaksista ei saa tehdä uskottavaa organisaatiota sillä, että uskottavat uutismediat helpottavat sivuston toimintaa”, sanoi Pentagonin tiedottaja, eversti Dave Lapan maanantaina.

Paljon melua tyhjästä?

Ongelmallista on, ettei tietovuodosta, sen sisällöstä tai ajankohdasta tunnu olevan liikkeellä varmaa tietoa.

WikiLeaks on kieltänyt olevansa julkaisemassa mitään Irakin sotaan liittyvää.

WikiLeaksin perustaja ja päätoimittaja Julian Assange on kritisoinut voimakkaasti yhdysvaltalaista Wired-lehteä, joka on uutisoinut täysin päinvastaista: lehden mukaan WikiLeaksin piti julkaista verkossa jopa 500 000 dokumenttia Irakin sodasta jo maanantaina.

Julian Assange on syyttänyt lehteä väärän tiedon levittämisestä ja WikiLeaksin vastustamisesta. Wiredin toimittaja Kevin Poulsen puolestaan on sanonut, että Assange on tunnetusti herkkä kriittiselle julkisuudelle.

Kiista alkoi kuluneena kesänä, jolloin Wired julkaisi artikkelin Yhdysvaltain armeijan tiedustelijana toimineesta, nyt pidätettynä olevasta Bradley Manningista, jota epäillään Afganistan-dokumenttien vuotajaksi. Manning jäi kiinni jo keväällä, kun tämän kanssa yhteistyötä tehnyt hakkeri Adrian Lamo ilmiantoi hänet viranomaisille.

Assange vaati tutkimusta Wiredin osuudesta Manningin pidätykseen. Ennen toimittajan uraansa Kevin Poulsen oli yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista hakkereista.

Sivusto suljettu

Tällä hetkellä WikiLeaksin verkkosivuille ei pääse. Etusivulla on teksti, jonka mukaan sivustolla tehdään päivitys- ja huoltotöitä.
Afganistanin sodasta vuodetut dokumentit löytyvät tällä hetkellä Diary Dig -verkkosivulta.

Julian Assange puolestaan on hakenut oleskelulupaa Ruotsista. Australialaissyntyisen Assangen toive sivuston toiminnan kehittämisestä pohjoisessa ei kuitenkaan toteutunut. Viranomaiset torjuivat hakemuksen maanantaina.

Syytä oleskeluluvan epäämiseen ei ole kerrottu julkisuuteen. Assangella on kolme viikkoa aikaa valittaa päätöksestä.

Ruotsin syyttäjäviranomainen tutkii yhä syytöksiä, joiden mukaan Assange olisi syyllistynyt ahdisteluun ja raiskaukseen. Ei ole tiedossa, onko epäilyillä ollut vaikutusta oleskelulupahakemuksen hylkäämiseen.

Väitteet tulivat julki noin kuukausi Afganistan-dokumenttien julkaisun jälkeen. Assange on kiistänyt syytökset ja todennut, että häntä on varoitettu mustamaalausyrityksistä.

Lähteet: BBC News, Wired