WikiLeaks: Kiina ei halunnut, että Suomi ottaa uiguurivankeja

Guantánamo Bay
Teksti
SK:n toimitus
Esko Hamilo
Esko Hamilo ei muista nimenomaista keskustelua, mutta toteaa sen olevan silti mahdollinen. Kuva Matti Björkman / Lehtikuva.

WikiLeaksin julkaisemista asiakirjoista selviää, että Yhdysvalloilla oli hankaluuksia löytää sijoituspaikkoja Guantanamon vankileirin vangeille. Heitä tarjottiin myös Suomelle. Kyse oli uiguureista, joiden vastaanottamista Suomi pohtikin keväällä 2009.

Yhdysvaltain Helsingin-lähetystön viestistä käy ilmi, että uiguurivankien tulo tyssäsi Kiinan painostukseen. Pääministeri Matti Vanhasen avustaja kertoi amerikkalaistietojen mukaan, että Kiinan diplomaatit Helsingissä olivat toistuvasti varoittaneet Suomea suhteiden vaarantumisesta, jos Suomi vastaanottaa uiguureja.

Vuonna 2009 pääministeri Vanhasen kansainvälisten asioiden erityisavustaja oli Esko Hamilo. Hän sanoo, ettei muista nimenomaista keskustelua.

”On silti täysin mahdollista, että tällainen keskustelu on käyty. Yhdysvaltain lähestystön edustajia tavattiin säännöllisesti”, hän sanoo.

”Uutinen tämä ei ole, sillä kiinalaisten näkemys oli yleisessä tiedossa.”

Uiguurit ovat islaminuskoinen kansa, ja heitä asuu paljon Kiinassa. Guantanamossa oli 22 uiguurivankia, mutta heidät todettiin syyttömiksi.

Asiasta kertoo New York Times, joka on saanut WikiLeaksin vuotamat dokumentit haltuunsa ennakkoon.

Teksti Tuomo Lappalainen ja Juho Salminen