Päivän kuvat: Irlanti ottanee miljardeja euroja lainaa, tässä kriisin syyt

finanssikriisi
Teksti
Juho Salminen

Irlannin keskuspankin pääjohtaja Patrick Honohan sanoi torstaina odottavansa, että maa ottaa Euroopan unionilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta kymmenien miljardien eurojen tukilainan. Tähän asti lainantarvetta on ounasteltu, mutta irlantilaiset tahot eivät ole puhuneet asiasta julkisesti. Irlannin hallitus ei ole kommentoinut keskuspankin arviota lainatarpeesta.

Irlannin tilanne on parhaillaan selvityksessä, sillä torstaina maahan saapunut tutkijaryhmä aloitti irlantilaisen pankkisektorin tarkastelun. Ryhmään kuuluu talousalan asiantuntijoita EU:sta, Kansainvälisestä valuuttarahastosta ja Euroopan keskuspankista. Asiantuntijoiden on tarkoitus selvittää, missä jamassa Irlannin pankit ovat ja millaista tukea ne tarvitsevat.

Irlanti on sanonut, että mahdollinen tuki tulisi sen pankeille, ei valtiolle. Käytännössä tuki olisi kuitenkin valtiolle suunnattu, sillä valtio on pelastanut pulaan joutuneita pankkeja. Lisäksi EU:n takaamaa lainaa voi myöntää vain valtioille.

Miten tähän on tultu?

Irlanti kriisi
Keskeneräisiksi jääneitä luksusasuntoja Pohjois-Dublinin Summerseatin kaupunginosassa lokakuussa 2010. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Irlannin kriisin taustalla on pitkän talousbuumin synnyttämä kiinteistökupla, jonka puhkeaminen aiheutti vakavan pankkikriisin. Asuntojen hinnat ovat romahtaneet muutamassa vuodessa lähes 40 prosenttia ja työttömyys on kohonnut, mikä on ajanut irlantilaiset pahaan ahdinkoon.

Maan pankeilla on vaikeuksia saada rahaa markkinoilta, sillä niiden ei uskota selviävän luottotappioista, joita ne kärsivät talouskuplan puhjettua.

Irlanti pärjäsi kunnes talouskasvu hiipui ja vienti ei enää vetänyt. Nyt julkinen talous on romahtanut, koska verotuloja on jatkuvasti vähemmän.

Irlanti kriisi
Kansainvälisen valuuttarahaston Euroopan-johtaja Ajai Chopra (oik.) matkalla Irlannin keskuspankkiin Dublinissa torstaina 18. marraskuuta 2010. Kuva Peter Morrison / AP / Lehtikuva.

Irlannin hallitus on taannut Euroopan keskuspankin tuella miljarditolkulla ongelmaluottoja ja kansallistanut kiinteistömarkkinoilla pelanneita pankkeja. Lopullinen lasku nousee todennäköisesti jopa 80 miljardiin euroon.

Tilanne on ristiriitainen, sillä Irlanti on eräänlainen veroparatiisi. Takavuosien talousbuumi perustui matalaan yritysveroon, jolla houkuteltiin ulkomaisia investointeja. Kiivaan talouskasvun vuosina 1995-2007 Irlantia kutsuttiin kelttiläiseksi tiikeriksi. 1990-alkupuolella maa oli yksi Euroopan unionin köyhimmistä, 2000-luvulle tultaessa taas rikkaimpien joukossa.

Irlanti kriisi
Kriisin myötä Dublinin kaduilla alkoi näkyä yhä enemmän kodittomia. Kuva syksyltä 2009, jolloin maassa osoitettiin mieltä Lissabonin sopimusta vastaan. Kuva Petri Kaipiainen.

Vuonna 2008 Irlanti äänesti ensin EU:n uutta perussopimusta (Lissabonin sopimus) vastaan. Syksyllä 2009 maa äänesti samasta asiasta toista kertaa, tuolloin jo keskellä syvää lamaa, sillä kertaa sopimuksen puolesta. Katso SK:n kuvakertomus Ääni laman keskeltä.

Lähde: Reuters