Wall Streetin valtaajat kaduilla myös Euroopassa - uutiskuvakooste

kapitalismi
Teksti
Netta Vuorinen
Naamioituneet mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Roomassa lauantaina 15. lokakuuta. Kuva Alberto Pizzoli / AFP / Lehtikuva.

Kymmeniätuhansia ”tuohtuneita” marssi Yhdysvaltain ja Euroopan kaduilla viikonloppuna. Roomassa rauhanomaiset mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaiseksi niin, että kymmeniä loukkaantui protestoijien ja mellakkapoliisin yhteenotossa.

Kyse on Vallatkaa Wall Street -liikkeestä, joka on kuluneen kuukauden aikana levinnyt Yhdysvalloista sekä Eurooppaan että Aasiaan. Osallistujat vastustavat kapitalismia ja haluavat finanssimaailman kantavan vastuun talouskriisistä.

Lauantaina marsseja järjestettiin noin 80 kaupungissa.

Mielenosoitusten koko ja laatu vaihteli suuresti. Pittsburghissa marssille osallistui kokonaisia perheitä, joissa nuorimmat matkasivat vielä lastenvaunuissa. Rauhallinen joukkio tallusteli yhdessä muutaman korttelinvälin verran.

Myös Helsingin Narinkkatorille kokoontui lauantaina noin 150 ihmistä.

New Yorkissa taas pidätettiin useita ihmisiä, kun poliisi pyrki pitämään suuret ihmismassat aisoissa ja poissa yksityisalueilta.

Roomassa mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi, kun satoja anarkisteja soluttautui tavallisten protestoijien sekaan ja alkoi riehua väkijoukon seassa. Tuloksena oli poltettuja autoja, rikkinäisiä ikkunoita ja yhteenottoja poliisin kanssa. Noin seitsemänkymmentä ihmistä loukkaantui. Heistä kolmekymmentä oli poliiseja.

Noin kuukauden ikäinen Vallatkaa Wall Street -liike on kasvattanut viime aikoina paitsi suosiota, myös rahavarojaan. Lahjoitusten ansioista liikkeen pankkitilille on kertynyt noin 300 000 dollaria.

Suurimmaksi osaksi Vallatkaa Wall Street on kuitenkin yhä varsin löyhästi organistoitu liike, jolla ei ole toistaiseksi ollut mitään konkreettisia vaatimuksia. Jotkut mielenosoittajista toivovat, että protesteilla olisi jokin todellinen tavoite.

Maailmalle levinneet mielenosoitukset ovat kuitenkin rohkaisseet Manhattanin Zuccotti-puistoon leiriytyneitä ihmisiä, joiden ansiosta liike sai alkunsa.

”Liike leviää nopeasti ilman hierarkkista rakennetta”, sanoi Clevelandista New Yorkiin liikkeen avuksi lentänyt opiskelija Justin Strekal uutistoimisto AP:lle. ”Egot törmäilevät ajoittain, mutta tämä on kuitenkin vapaaehtoista demokratiaa pienessä puistossa.”

Rooma lauantaina 15. lokakuuta.  Kuva Mario Laporta /AFP / Lehtikuva.
Poliisi yritti estää mielenosoittajia levittäytymästä kadulle Times Squarella New Yorkissa 15. lokakuuta. Kuva Emmanuel Dunand / AFP / Lehtikuva.
Capitalism is Crisis -banderolli St. Paulin katedraalin edustalla Lontoossa 16. lokakuuta. Kuva Ben Stansall / AFP / Lehtikuva.
Kreikkalaiset mielenosoittajat peittivät korvansa, silmänsä tai suunsa osallistuessaan Vallatkaa Wall Street -liikkeen tekmpaukseen Ateenassa 15. lokakuuta. Kuva Louisa Gouliamaki / AFP / Lehtikuva.
Tuhannet ihmiset kokoontuivat marssimaan Madridissa 15. lokakuuta. Kuva Dominique Faget / AFP / Lehtikuva.

Lähteet: AP, CNN