"Vuosituhannen julmin mieli" - natsilääkäri Mengelen novellit ja runot huutokaupataan

Auschwitz
Teksti
Netta Vuorinen
Josef Mengelen kirjoituksia. Kuva Don Emmert / AFP / Lehtikuva.


Auschwitzin ”kuolemanenkelinä” tunnetun Josef Mengelen kirjeitä, novelleja ja runoja huutokaupataan Yhdysvalloissa tällä viikolla. Kaksosten silmämunia kerännyt ja lukemattomia ihmisiä kokeillaan Puolassa murhannut lääkäri Mengele kokosi ajatuksensa kovakantisiin vihkoihin ja kirjasiin.

Kaupan olevat dokumentit pitävät sisällään yli 3300 sivun verran natsitohtorin käsin kirjoittamia merkintöjä ja piirroksia. Niihin sisältyy myös omaelämäkerrallinen kuvaus Mengelen elämästä alkaen hänen paostaan Saksasta Latinalaiseen Amerikkaan.

Josef Mengele liittyi Heinrich Himmlerin SS-joukkoihin vuonna 1938. Hänet siirrettiin Auschwitziin vuonna 1943.

Alun perin Mengele niitti huonoa mainetta ollessaan yksi lääkäreistä, jotka valvoivat keskitysleirille saapuvien vankien jakoa: kuka kuolisi heti kaasukammiossa, kuka työn uuvuttamana.

Mengelen huono maine muuttui kuitenkin pian hirviömäiseksi tämän kokeiden vuoksi. Koekaniineina toimivat keskitysleirin vangit ja erityisesti lapset sekä kaksoset.

Kuolemanenkeliksi kutsuttu Mengele oli liittoutuneiden etsityimpien listalla vuodesta 1944 alkaen, mutta häntä ei koskaan löydetty. Toisen maailmansodan lopussa Mengele pakeni Etelä-Amerikkaan, missä hän asui tapaturmaiseen kuolemaansa saakka. Mengele hukkui Brasiliassa vuonna 1979.

Kului kuusi vuotta, ennen kuin tieto hänen kuolemastaan tuli julki ja hänen päiväkirjansa ja muut kirjoituksensa löydettiin. Niissä Mengele kirjoittaa enimmäkseen kolmannessa persoonassa tai käyttää salanimeä Andreas.

Kirjoituksista käyvät ilmi myös Mengelen rasistiset näkemykset: ”Mustat ihmiset muistuttavat meitä yöstä ja sen vaaroista…kuten korppi… musta sielu.”

Lisäksi hän kertoo näkemyksensä lukuisista muista asioista, kuten rotujen sekoittumisesta, Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynneistä sekä keskitysleirijärjestelmän oikeutuksesta.

”Siveettömyys on johtanut rotujen kammottavaan sekoittumiseen pohjoiseurooppalaisten kanssa…kun rodut sekoittuvat, sivilisaatio rappeutuu”, Mengele kirjoitti.

Josef Mengelen piirroksia noin vuodelta 1970. Kuva AFP / Lehtikuva.

Mengelen aiemmin kaupatusta päiväkirjasta maksettiin yli 45 000 euroa. Torstaina huutokaupattavien dokumenttien odotetaan kipuavan vähintään samaan hintaluokkaan.

”Dokumentit on luettu ja analysoitu tarkkaan. Ne ovat viime vuosituhannen julmimman mielen tuotoksia”, toteaa huutokauppayhtiön tiedottaja.

Ilmeisesti Josef Mengelen kirjoitukset on lahjoittanut joku hänen sukunsa jäsenistä, mutta huutokauppayhtiö ei ole paljastanut niiden tarkkaa alkuperää. Dokumenteista kiinnostuneilla on ostajilla on mahdollisuus lukea niitä ennen torstaina järjestettävää huutokauppaa.

3000 kaksosta

Josef Mengele oli lääketieteen tohtori, joka oli valmistunut Frankfurtin yliopistosta. Parantamisen sijaan hän käytti taitojaan julmiin toimenpiteisiin Auschwitzissä vuodesta 1943 vuoteen 1945.

Hänen käsiinsä päätyneet vangit eivät joutuneet kaasukammioon ja heitä ruokittiin muita paremmin, mutta useimmiten kärsivät kuitenkin tuskallisen kuoleman.

Mengele suoritti usein leikkauksia ilman nukutusta ja hankki tutkimuksiaan varten ruumiita yksinkertaisesti ruiskuttamalla kloroformia suoraan vankien sydämeen näiden nukkuessa.

Hän oli kiinnostunut perinnöllisyydestä ja muun muassa yritti muuttaa lasten silmien väriä ruiskuttamalla niihin kemikaaleja.

Erityisesti Mengeleä kiinnostivat kaksoset. On arvioitu, että hän olisi tutkinut 3000 kaksosparia, joista noin sata selvisi toimenpiteistä. Hänen tiedetään myös leikelleen raskaana olevia naisia ennen näiden lähettämistä kaasukammioon.

Lähteet: AFP, Daily Mail.