Voisiko MS-tautia hoitaa pallolaajennuksella?

MS-tauti
Teksti
Netta Vuorinen
MS-tautia sairastava Heather Tuck ultraäänitutkimuksessa Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kuva Pablo Martinez Monsivais / AP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa lääkärit ovat alkaneet tutkia teoriaa, jonka mukaan poikkeavuudet verenkierrossa saattavat olla osasyynä MS-tautiin sairastumiseen. Se tarkoittaa, että leikkaushoidosta voi tulevaisuudessa olla merkittävää apua multippeliskleroosista kärsiville.

MS-tauti on keskushermoston sairaus, joka vaurioittaa hermosyitä suojaavaa eristekerrosta. Multippeliskleroosia ei ole tähän mennessä kyetty parantamaan, koska kyseessä on autoimmuunisairaus. MS-tautia sairastaa kaiken kaikkiaan 2,5 miljoonaa ihmistä, Suomessa noin 7 000.

Tuoreimman tutkimuksen kohteena on kroonisen keskushermoston laskimohäiriön eli CCSVI:n ja MS-taudin välinen yhteys, jonka italialainen verisuonispesialisti Paolo Zamboni pisti merkille muutamia vuosia sitten.

Ajatus laskimohäiriöistä ja MS-taudista on vilahdellut lääketieteen historiassa aiemminkin, mutta Zambonin tutkimuksia voisi nimittää läpimurroksi MS-taudin vastaisessa taistelussa.

Joitakin vuosia sitten Paolo Zamboni huomasi, että vähähappista verta kuljettavat keskushermoston laskimot olivat joillakin MS-potilailla kaventuneet, tukkeutuneet tai kiertyneet. Poikkeavista suonista tihkuu immuuneja soluja aivoihin, mikä taas aiheuttaa tulehduksia.

Zambonin tutkijaryhmä teki huomioidensa pohjalta kokeilun, jossa 65 potilaan poikkeavia verisuonia avarrettiin pallolaajennusleikkauksella. Tulokset olivat positiivisia – useimpien potilaiden elämälaatu parani ja taudin pahenemisvaiheet vähenivät.

Tutkimuksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että kaikilla MS-potilailla laskimot eivät ole vaurioituneet. Monet tutkijat suhtautuvatkin laskimovaurioiden ja MS-taudin yhteyteen epäilyksensekaisella uteliaisuudella.

“Tämä voi olla umpikuja. Toisaalta leikkaukset saattaisivat auttaa potilaita hiukan. Parhaassa tapauksessa tämä voi olla mullistava edistysaskel”, kuvailee neurologi Carlo Tornatore.

Jotkut yhdysvaltalaiset potilaat ovat jo alkaneet vaatia pääsyä verisuonten laajennusleikkaukseen, vaikka maassa operaatio on vasta kokeiluasteella.

Yhdysvalloissa monet MS-tautia sairastavat ovat alkaneet turhautua nykyisiin rajallisiin hoitovaihtoehtoihin. Kun Buffalon yliopistossa järjestettiin laajennusleikkauskokeilu, johon tarvittiin 30 MS-tautia sairastavaa testihenkilöä, hakemuksia tuli yli tuhat.

Lähde AP