Viikko lyhyesti: Venezuelassa säännöstellään, Britanniassa brexit-kuohunta jatkuu

Viikon luku: Turvapaikanhakijoiden määrä on pudonnut huippuvuodesta.

Viikko lyhyesti
Teksti
Liisa Kauppinen

Venezuela kriisissä

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro julkisti 31. maaliskuuta säännöstelytoimia, joiden tarkoituksena on estää maata halvaannuttaneet sähkökatkot. YK:n mukaan 7 miljoonaa venezuelalaista on kiireellisen avun tarpeessa. Tilannetta on pahentanut Maduron ja oppositiojohtaja Juan Guaidón välinen valtataistelu, jonka vuoksi avun pääsyä paikalle on estetty.

”Jos jotakin (- -) pitää tällä hetkellä omistaa, niin energiansiirtoverkot kokonaisuudessaan.”

Juha Sipilä (kesk), Yle/Kaleva, 1.4.

”Nyt heitetään löysästi asioista ja johdetaan ihmisiä harhaan sähkön siirtohintakeskustelussa.”

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä, Talouselämä 2.4.

”Puheet ovat niin paksua, että (- -) Hugo Chávezkin olisi suomalaisille poliitikoille kateellinen.”

Pääkirjoitustoimittaja Kyösti Jurvelin, Kauppalehti 2.4.

Perän pörssirikostuomio keveni

Helsingin hovioikeus alensi Talvivaaran kaivososakeyhtiön entisen toimitusjohtajan Pekka Perän pörssirikostuomiota. Oikeus katsoi Perän syyllistyneen yhteen tiedottamisrikokseen, kun käräjäoikeuden mukaan tekoja olisi ollut useampia. Ehdollinen vankeusrangaistus keveni sakoiksi, joista Perälle tulee maksettavaa 240 euroa. Ratkaisu ei ole lainvoimainen.

Brexit-suunta hukassa

Keskiviikkona 10. huhtikuuta EU-johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen. Siihen mennessä brittiparlamentin pitäisi tietää, mitä se tahtoo, sillä muuten edessä on sopimukseton brexit. Jos britit päättävät anoa muilta EU-mailta pidempää lykkäystä, toukokuussa brittien on järjestettävä eurovaalit.

Koomikko etulyöntiasemassa

Tv-koomikko Volodymyr Zelenski sai eniten ääniä Ukrainan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Zelenski tunnetaan tv-sarjasta, jossa hän näyttelee sattumalta presidentiksi päätyvää opettajaa. Vaalien toinen kierros käydään 21. huhtikuuta, ja vastassa on istuva presidentti Petro Porošenko.

Pahoinpideltyjä vankeja

Saudi-Arabian poliittiset vangit kärsivät ali-ravitsemuksesta, mustelmista, haavoista ja palovammoista. Tämä ilmenee brittilehdelle vuodetuista asiakirjoista, jotka on ilmeisesti valmisteltu kuningas Salman bin Abdulaziz al-Saudille. Saudi-Arabia on toistuvasti kiistänyt kiduttavansa vankeja.

50 euroa ilman pin-koodia

Lähimaksamisen yläraja kaksinkertaistuu huhtikuussa. Jatkossa ostoksia voi maksaa pin-koodia syöttämättä 50 euron edestä. Muutoksen tarkasta aikataulusta päättävät pankit ja korttiyhtiöt. Sähkömagneettiseen induktioon perustuva lähimaksuominaisuus löytyy suurimmasta osasta pankkikortteja.

Kemikaalijätin arvo romahti

Lääke- ja maatalouskemikaalijätti Bayerin arvo pörssissä on laskenut runsaaseen 50 miljardiin euroon. Viime kesäkuussa yhtiö osti Roundup-torjunta-aineesta tunnetun Monsanton 63 miljardilla eurolla. Luisun taustalla ovat tuomiot Yhdysvalloissa, joissa oikeus on katsonut Roundupin aiheuttaneen syöpää.

kuvat © Markku Ulander / lk, Jessica Taylor / afp / lk, Cristian Hernandez / afp / lk, Genya Savilov / afp / lk, Kimmo Mäntylä / lk

Lähteet: The Guardian, Le Monde, The New York Times, Yle, HS