Viikko lyhyesti: Saksa sanoo ei Venäjälle, Portugalissa yli tuhat palomiestä töissä, Pohjois-Koreassa ensimmäinen koronavirusepäily

Viikon luku: Opiskelupaikan sai 35 prosenttia korkeakouluihin pyrkineistä.

Viikko lyhyesti
Teksti
Aurora Rämö

Yli tuhat palomiestä töissä

Portugalin pari viikkoa roihunneet maasto- palot on saatu hallintaan vain osittain. Arviolta 7 000 hehtaaria metsää on palanut ja kymmeniä ihmisiä loukkaantunut. Viranomaiset epäilevät paloja tahallaan sytytetyiksi, sillä ne ovat alkaneet useassa paikassa samaan aikaan. Poliisi on ottanut kiinni 55-vuotiaan miehen.

”Ministerimme ovat säälittäviä persreikiä jokainen.”

Mauri Peltokangas (ps) kommentoidessaan eduskunta- avustaja Pekka Katajan epäiltyä murhan yritystä Facebookissa 18.7.

”En katso kynnyksen seuraamuskeskustelulle ylittyneen tässä tapauksessa.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio STT:llä 27.7.

”Jotka eivät halua minun kannanottojani kuunnella, niin älkää kuunnelko niitä.”

Peltokangas kommentoi aiempaan kommenttiinsa liittyviä mediatiedusteluita Facebook-videolla 26.7.

Saksa sanoo ei

Saksan ulkoministeri Heiko Maas otti alkuviikosta kantaa G7-kokoonpanon laajentamiseen. Presidentti Donald Trump esitti kuukausi sitten, että Venäjä, Etelä-Korea, Australia ja Intia pitäisi ottaa mukaan rikkaiden maiden G7-ryhmään. Maasin mukaan Venäjällä ei ole asiaa kokouksiin ennen kuin Krimin ja Itä-Ukrainan konflikteihin saadaan selvyys.

Viimeinen kausi

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ei aio asettua ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Vanhanen kertoi suunnitelmistaan Iltalehdessä. Vanhanen pyydettiin hätiin puhemiehen paikalta kesäkuussa, kun Katri Kulmuni joutui eroamaan ministerin tehtävistä puhekoulutukseensa liittyneen laskusotkun takia.

Aseistettu protestimarssi

Järjestäytyneet mielenosoittajaryhmät asettuivat vastakkain Louisvillessä, Yhdysvaltojen Kentuckyssa. Sadat mustien NFAC-joukkoon kuuluvat antoivat päättäjille ”neljä viikkoa aikaa” kertoa, miksi musta tyttö kuoli poliisi- iskussa maaliskuussa. Äärioikeistolaiset olivat omine aseineen vastamielenosoittamassa.

Sisärajoja uudelleen kiinni

Suomi palautti 27. heinäkuuta tarkastukset Itävallan, Slovenian ja Sveitsin rajoille. Ne oli jo avattu koronakriisin jäljiltä, mutta hallitus katsoi tartuntojen kasvaneen kahden viime viikon aikana niin paljon, että rajoituksia Schengen-alueella oli tiukennettava. Rajana pidetään kahdeksaa koronavirustartuntaa 100 000 henkeä kohden. Työliikenne on sallittua.

Kätevä syyllinen

Pohjois-Korea ilmoitti pitäneensä diktaattori Kim Jong-unin johdolla hätäkokouksen ensimmäisen koronavirusepäilyn vuoksi. Tähän saakka se on väittänyt, ettei tartuntoja ole. Hälytystilan sai aikaan etelästä pohjoiseen paluuloikannut mies. Etelä-Korean viranomaisten mukaan loikkarilla ei todennäköisesti ole virusta.

Asemiehet hyökkäsivät

Yli 80 ihmistä on kuollut väkivaltaisissa hyökkäyksissä Darfurissa Sudanissa. Iskuja on kohdistettu maan sisäisille pakolaisleireille ja maanviljelijäkyliin. Asumukset on poltettu, ja tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi. Mikään ryhmittymä ei ole ottanut vastuuta hyökkäyksistä.

kuvat © marjo tynkkynen, Patricia de Melo Moreira/afp/lk, Noel Celis/afp/lk, markku ulander/lk, afp/lk