Videoneuvottelut olivat fantasiaa, koronavirus pakottaa Britannian nöyrtymään brexitin kanssa

Koronavirus tarjoaa Johnsonille pätevän syyn vaalilupauksensa pettämiseen.

Boris Johnson
Teksti
Mika Horelli

Torstaina 12. maaliskuuta 2020 Euroopan unionin ja Britannian tulevaisuudesta neuvotteluja käyvät poliitikot ja virkamiehet vakuuttivat yhdessä, että neuvottelujen toinen kierros voidaan aloittaa suunnitellusti maaliskuun 18. päivänä.

Ajatuksena oli, että alkuperäisistä suunnitelmista poiketen keskustelut käydään Lontoon asemesta videoneuvotteluina. Neuvottelujen jatko kuitenkin peruutettiin maanantaina 16. maaliskuuta.

Viikonlopun kuluessa yhä useammat tahot molemmilla puolilla Englannin kanaalia olivat alkaneet epäillä, ettei alun perin epärealistisen tiukkaan aikatauluun puristettuja neuvotteluja voitaisi jatkaa koronaviruspaineiden alla entiseen tahtiin vain etäyhteyksien varassa.

Jopa Britannian EU-eroa vuodesta kannattaneen brittilehti Daily Telegraphin Eurooppa-uutisoinnista vastaava toimituspäällikkö Peter Foster kirjoitti tiistaina 17. maaliskuuta, että pääministeri Boris Johnsonin tulisi vallitsevassa tilanteessa taipua hakemaan jatkoa brexit-siirtymäajalle.

Lehden mukaan muussa tapauksessa neuvotteluilta aika loppuu kesken. Jos mitään sopimusta saadaan edes aikaan, Britannian ja EU:n välisestä sopimuksesta uhkaa tällöin tulla laiha ja hätäinen kompromissi, jonka täytäntöönpanoon ei jää aikaa valmistautua.

 

Keskiviikkoon 18. maaliskuuta mennessä brittihallitus ei ollut virallisesti muuttanut kantaansa siirtymäkauden jatkoon. Fosterin mukaan Johnson hakee nyt vain sopivaa tapaa ja aikaa ilmoittaa siirtymäkauden pidennyksestä.

Pandemia on muuttanut Britannian tilannetta niin äkillisesti, että pikaista ja täydellistä EU-eroa vuoden 2020 loppuun mennessä luvannutta Johnsonia vahingoittaisi paljon enemmän kiinnipitäminen määräajasta kuin siirtymäkauden jatkaminen.

Koronavirus tarjoaa Johnsonille harvinaisella tavalla pätevän syyn vaalilupauksensa pettämiseen.

Jo nyt merkittävä osa niistä virkamiehistä, joiden tehtävänä oli valmistella maata mahdolliseen sopimuksettomaan aikaan brexit-siirtymäkauden jälkeen, on siirretty koronaviruksen kriisinhallintaan.

 

Brexit-erosopimuksen mukaan Britannian on haettava jatkoa siirtymäkaudelle viimeistään kesäkuun 2020 loppuun mennessä. Joulukuun 2019 vaalikampanjassaan Johnson vannoi, että hän ei tule hakemaan siirtymäkaudelle jatkoaikaa.

Vaalivoiton jälkeen hän otti kiellon mukaan jopa brexit-lainsäädäntöön. Laki on kuitenkin konservatiivien parlamenttienemmistön tuella yhtä helppo muuttaa kuin se oli säätääkin.

Kansainväliset kauppasopimusasiantuntijat varoittivat jo hyvissä ajoin, että neuvotteluille varattu aika on jo normaalioloissa absurdin lyhyt ja mahdollistaisi vain aivan tärkeimmistä perusasioista sopimisen.

Aikeet siirtyä videoneuvotteluihin tekivät tilanteesta paljon vaikeamman. Lisäksi koronaviruksen aiheuttamat kokoontumisrajoitukset estivät osapuolia valmistautumasta omilla tahoillaan seuraavaan neuvottelukierrokseen.

 

Kanadan ja EU:n välisten, seitsemän vuotta kestäneiden CETA-kauppaneuvottelujen kanadalaisen osapuolen viestintäjohtajan Andrew MacDougallin mukaan etäneuvottelut ovat teoreettisesti mahdollisia, mutta varsinkin kiireessä äärimmäisen epäkäytännöllisiä.

Myös entisen brittiläisen kauppaneuvottelijan David Heningin mukaan neuvotteluja voidaan käydä videon välityksellä, mutta tällöin ne etenevät huomattavasti tavallisia kokouksia hitaammin.

Nykyään Lontoossa työskentelevän MacDougallin mukaan olisi ollut itsepetosta kuvitella, että mitkään neuvottelut olisivat vain keskusteluja, jotka hoituisivat samalla tavalla niin kasvokkain kuin videoyhteydellä.

Todellisuudessa varsinkin vaikeiden neuvottelujen onnistuminen vaatii paljon monimuotoisempaa kanssakäymistä, josta verbaalinen osa on vain yksi tekijä. Keskustelijoiden kehonkieli on tärkeä elementti osapuolten välisen kemian syntymisessä.

Lisäksi, iso osa neuvottelujen mahdollisuuksien tunnustelusta käydään yleensä osapuolten kahdenvälisinä vapaina ajatuksenvaihtoina erilaisten taukojen aikana. Kun ne jäävät pois, neuvotteluista tulee paljon muodollisempia ja hankalampia.