Verilöyly joka unohtui – Filippiinien isku oli journalismin historian tuhoisin

Maailmalla murhatuista journalisteista vain harvat ovat länsimaalaisia.

Filippiinit
Teksti
Jari Lindholm

Marraskuun 23. päivänä 2009 sata aseistautunutta miestä hyökkäsi Ampatuanin kaupungissa Filippiineillä paikallisen kuvernööriehdokkaan kannattajien kimppuun ja tappoi 57 ihmistä. Heistä 32 oli toimittajia.

Maguindanaon verilöylyksi kutsuttu isku oli tiettävästi journalismin historian tuhoisin. Keskiviikkona pariisilaisen satiirilehden toimituksessa tapahtunut joukkomurha ei uhkaa sen ylivoimaista johtoasemaa.

Maguindanao ei koskaan synnyttänyt suuria otsikoita. Kun hyökkäyksestä oli marraskuussa kulunut viisi vuotta, vuosipäivästä kertoivat lähinnä ihmisoikeusjärjestöt ja filippiiniläinen media.

Isku kuitenkin kohdistui nimenomaan sananvapauteen, kuten keskiviikkoinenkin. Maguindanaon hyökkääjät tiesivät, että autosaattueessa oli paljon toimittajia. Teurastus oli viesti, aivan kuten se oli keskiviikkonakin.

Maguindanao ja Pariisi kuvastavat journalismin kahtiajakoa: vaikka vain harva vuosittain työssä tapetuista toimittajista on eurooppalainen tai yhdysvaltalainen, juuri eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset uhrit saavat valtaosan palstatilasta.