”Pilapiirros ei ole koskaan tappanut ketään”

Terrori-iskussa satiirilehden toimitukseen kuoli kaksitoista ihmistä Pariisissa.

Charlie Hebdo
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ainakin 12 ihmistä on kuollut ja 11 loukkaantunut vakavasti terrorihyökkäyksessä Pariisin keskustassa sijaitsevan satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon toimituksessa. Kuolleista kaksi oli poliiseja.

Hyökkääjiä oli tiettävästi kolme, joista 18-vuotias epäilty on antautunut poliisille. Poliisi julkaisi torstaina aamuyöllä epäiltyjen nimet ja kuvat. Kaksi paennutta epäiltyä ovat 32- ja 34-vuotiaat ranskalaisveljekset Cherif ja Said Kouachi.

Ranskalaismedian mukaan nuorin epäilty on sukua veljeksille. 18-vuotiaalla epäillyllä on sama sukunimi kuin nuoremman veljen vaimolla.

Iskussa saivat surmansa muun muassa lehden päätoimittaja Stephane Charbonnier ja useita pilapiirtäjiä, muun muassa Wolinski.

“Pilapiirros ei ole koskaan tappanut ketään”, Charbonnier sanoi vuonna 2012, kun hän kertoi Der Spiegelille vuoden 2011 hyökkäyksestä toimitukseen.

 

Ranskan Suomen suurlähetystön lehdistöattasean Joël Ferrandin mukaan vuonna 1969 perustettu Charlie Hebdo on pilkannut lähes kaikkea historiansa aikana.

Charlie Hebdo on vanha satiirinen lehti, joka pilkkaa kaikkia kirjoituksillaan ja pilapiirroksillaan. Idea on se, ettei se kunnioita ketään eikä mitään. Ei ole väliä, onko oikeistoa tai vasemmistoa. Myös uskontoja pilkataan”, Ferrand sanoo.

Lehti on ollut äärimuslimien kohteena aiemmin. Marraskuussa 2011 viikkolehden toimitus poltettiin polttopulloiskussa, kun se oli julkaissut kansipiirroksen, jossa turbaanipäinen hahmo sanoo: “Sata piiskaniskua, jos tämä ei tapa nauruun.”

Vuotta myöhemmin Ranska joutui sulkemaan lähetystönsä, konsulaatit, kulttuurikeskukset ja ranskalaiset koulut kahdessakymmenessä muslimimaassa, kun Charlie Hebdo oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammadista.

Nyt tehdystä hyökkäyksestä liikkuu paljon tietoa eri medioissa. Ranskalaismedian mukaan hyökkääjät huusivat: “Olemme kostaneet profeetta Muhammadin puolesta.”

 

Suurlähetystön lehdistöattasea Ferrand on vielä varovainen arvioidessaan hyökkääjiä tai heidän motiivejaan, vaikka epäilyksiä on olemassa.

”Aivan mahdotonta sanoa, miksi hyökkäys tehtiin juuri nyt. Tämä on sokki Ranskalle”, Ferrand toteaa.

Euroopassa pilapiirrokset profeetta Muhammadista ovat herättäneet äärimuslimiliikkeissä paheksuntaan aiemminkin. Tunnetuin tapaus lienee Tanskan Jyllands-Posten, joka vuoden 2005 Muhammed-pilakuvillaan kärjisti muslimiaktivistien ja Tanskan välejä. Tanskan suurlähetystöihin hyökättiin, tanskalaisia tuotteita asetettiin ostoboikotteihin ja Jyllands-Postenin toimitusta uhattiin pommi-iskuilla.

Nyt tehty terrorihyökkäys on tuomittu maailmalla laajasti. Muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron ovat tuominneet hyökkäyksen.

 

Terrori-iskusta raportoidaan reaaliaikaisesti myös Twitterissä.

Juttu on julkaistu 7.1. klo 16.20, juttua päivitetty terrorihyökkäyksessä loukkaantuneiden ja epäiltyjen tekijöiden osalta viimeksi 8.1. klo 12.43.