Venäläisille viisumivapaus? Dmitri Medvedev käänsi pelin nurinpäin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev Kremlissä Moskovassa tiistaina 9. marraskuuta 2010. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Venäjä otti uuden keinon käyttöön yrityksessään neuvotella viisumivapautta Venäjän ja Euroopan unionin välille. Tämä tuli ilmi tasavallan presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin lehdistötilaisuudessa Kremlissä tiistai-iltapäivänä. Halonen on paraikaa valtiovierailulla Venäjällä.

Medvedeviltä kysyttiin, onko Venäjä valmis luopumaan ulkomaalaisten rekisteröintivaatimuksesta Venäjällä. Nykyisin Venäjälle pitää paitsi hankkia asianmukainen viisumi myös rekisteröityä sisäministeriön alaisessa virastossa joka kerta maahan saavuttaessa. Varsinkin monet Venäjälle usein matkustavat liikematkustajat pitävät järjestelmää hankalana.

EU:ssa Venäjän viisumivapauteen myönteisesti suhtautuva Suomi on pitänyt yhtenä viisumien poistamisen edellytyksenä sitä, että hankalasta rekisteröinnistä luovutaan.

Nyt Medvedev käänsi asian toisin päin.

”Samaan aikaan [rekisteröinnin helpottumisen kanssa] pitäisi edistyä neuvottelut viisumivapaudesta”, Medvedev sanoi.

”Vaikka asiat eivät suoranaisesti ole sidoksissa toisiinsa, viisumivapauden pitäisi edetä”, hän jatkoi.

Halonen sanoi toivovansa, että matka viisumivapauteen on lyhyt.

Sitä odotellessa Halonen sanoi Suomen toimivan mahdollisimman käytännöllisesti. Viisumeita myönnetään nopeasti ja useimmat niistä ovat monikertaviisumeita.

”Viisumin poiston edellytyksenä on, että raja voidaan ylittää nopeasti ja turvallisesti ilman että joudutaan tarkistamaan niitä asioita, mitä nyt viisumintarkistuksen avulla tarkistetaan”, Halonen sanoi.