Alexander Stubb: Viisumivapaa matkustaminen Venäjän ja EU-maiden välillä vain vuosien päässä

Alexander Stubb
Ulkoministeri Alexander Stubb Vnukovon lentokentällä Moskovassa maanantaina 8.marraskuuta 2010. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Jalkapalloa ja kansainvälistä politiikkaa – siihen tiivistyi Suomen ulkoministeri Alexander Stubbin ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin illallinen moskovalaisessa Džu-Džu-ravintolassa maanantai-iltana.

Ministerit katsoivat pari tuntia televisiosta jalkapallo-ottelua. Stubbin mukaan iltaan kuului myös maailmanparannusta eli puhetta kansainvälisestä politiikasta laajalla skaalalla.

Sergei Lavrov on Moskovassa presidentti Tarja Halosen valtiovierailun seurueen mukana. Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi illastivat maanantaina Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin ja hänen puolisonsa Svetlana Medvedevan kanssa. Presidenttien viralliset keskustelut alkavat tänään tiistaina, ja mitä todennäköisimmin yhtenä aiheena on viisumivapaus.

Vuosien matka

Venäjä on toivonut viisumivapaata matkustamista Venäjän ja Euroopan unionin välille jo vuosia. Myös Alexander Stubb on puhunut viisumivapauden puolesta ulkoministerikaudellaan.

”Suomi on vahvasti sitä mieltä, että meidän on edettävä kohti viisumivapautta”, Stubb sanoi. ”Nyt on tärkeää edetä askel askeleelta ja saada tuloksia EU:n ja Venäjän huippukokouksessa joulukuussa.”

Hänen mukaansa Venäjän on täytettävä kolme ehtoa: otettava käyttöön biometriset passit, helpotettava työrekisteröintiä ja poistettava ulkomaalaiselta rekisteröintivelvollisuus kolmen päivän kuluttua Venäjälle saapumisestaan.

Stubbin mukaan viisumivapauteen on matkaa enää vuosia, ei vuosikymmeniä.

Maanantaina Stubb tapasi myös duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Konstantin Kosatšovin.

”Kosatšov kiinnitti huomiota siihen, että Suomen nykyinen ulkoministeri on avannut kantaa viisumivapauteen. Hän oli siitä kiitollinen, koska piti sitä koko EU-politiikan kulmakivenä”, Stubb sanoi.