Venäläiset jonottavat kuin neuvostoaikaan, vaikka ei olisi pakko: eläkeläiset menevät luukulle, nuorempi väki asioi netissä

Kommentti: Digipalvelut ovat vähentäneet jonoja, mutta vanhuksia ei ole pakotettu eikä opetettu internetin käyttäjiksi.

asiakaspalvelu
Teksti
Maarit Uber

Venäjällä on maine byrokraattisena maana, mikä pitää edelleen osittain paikkansa. Kuvat venäläisistä jonottamassa milloin mitäkin ovat tuttuja suomalaisille jo neuvostoajoilta.

Tosiasiassa jonottamisen tarve on vähentynyt Venäjällä radikaalisti viime vuosina. Esimerkiksi lähes kaikki asumiseen ja pankkipalveluihin liittyvät asiat ja maksut pystyy hoitamaan sähköisesti.

Venäläinen jonotussysteemi on kehittynyt pitkän ajan kuluessa, ja sitä voisi kuvata hienostuneeksi. Venäläiset ovat kärsivällisiä jonottajia, jotka käyttäytyvät jonossa määrätietoisesti. Kärsivällisyys on valttia, jos jonotusaika uhkaa venyä pitkäksi.

Venäläinen jonottamistapa eroaa huomattavasti suomalaisesta. Jos esimerkiksi jonottajan pitää käydä välillä hoitamassa jotain muuta asiaa, hän pyytää edessään jonottavaa pitämään itselleen paikkaa.

Omalle paikalleen voi palata pitkänkin ajan kuluttua, jos oma vuoro ei ole ehtinyt mennä eikä paikan pitäjä ole poistunut. Paikan säilymisen varmistamiseksi oma jonosta poistuminen kannattaa kuuluttaa samalla kertaa useammalle kuin yhdelle kanssajonottajalle.