Venäjän vaalivilppi: Kansa murskasi tiedonvälityksen monopolin sosiaalisen median avulla

venäläisiä mielenosoittajia moskovassa
Kymmenettuhannet mielenosoittajat kerääntyivät Moskovan Bolotnaja-aukiolle 10.joulukuuta protestoimaan duumanvaalien tulosta. Kuva Tatyana Makeyava / Reuters / Lehtikuva.

Venäjän vallanpitäjien kaksi pelkoa on muuttunut todeksi: kansa osoittaa mieltään ja tiedonvälityksen monopoli on murtunut.

Kansalaiset lähtivät kaduille protestoimaan Yhtenäisen Venäjän vilpillistä vaalivoittoa. Lauantaina 10. joulukuuta suurmielenosoitus Moskovassa ja pienemmät mielenosoitukset muissa kaupungeissa keräsivät yli 100 000 ihmistä. Näin suurin joukoin Venäjällä ei ole osoitettu mieltä sitten 1990-luvun alun.

Kansa mursi tiedonvälityksen monopolin sosiaalisessa mediassa niin näyttävästi, että valtamediankin oli reagoitava. Aluksi joulukuun 4. päivän duumanvaalien jälkeen valtion televisiokanavat vaikenivat protesteista, mutta suurmielenosoituksen nekin jo uutisoivat näyttävästi.

Venäläisten kärsivällisyys oli koetuksella ensin syyskuussa, kun pääministeri Vladimir Putin ilmoitti lähtevänsä ehdokkaaksi ensi maaliskuun presidentinvaaleissa. Dmitri Medvedev ei antanut kunnollista selitystä vetäytymiselleen.

Vaalien rehellisyyteen Venäjällä ei ole koskaan uskottu, mutta duumanvaaleissa sosiaaliseen mediaan tallennetut väärinkäytökset olivat jo liikaa.

Vaikka suurten joukkojen lähteminen kadulle yllätti, se oli myös odotettu reaktio, jonka tarkkaa ajankohtaa vain ei voinut ennalta tietää. Opposition protestin onnistumisen juuret ovat neljän vuoden takaisten duuman- ja presidentinvaalien aikaisissa pienemmissä protesteissa.

Kaiken varalta

Syksyllä 2007 ja keväällä 2008 puolueisiin rekisteröimättömien oppositioryhmien mielenosoitukset olivat lähes poikkeuksetta luvattomia. Niitä valvoivat vankat mellakkapoliisien rivistöt.

Mielenosoituksia kutsuttiin erimielisten marsseiksi, ja niiden näkyvin johtohenkilö oli shakkimestari Garri Kasparov. Mukana oli aina kaikenkirjavaa joukkoa: liberaaleja, anarkisteja, kansallisbol evikkeja, ihmisoikeusaktivisteja – ja hiljalleen yhä enemmän tavallisia ihmisiä, jotka eivät kuuluneet mihinkään erityiseen ryhmään.

Sekalaista ja riitaisaakin joukkoa yhdisti se, että he vaativat Putinia pois vallasta.

Poliisi pidätti mielenosoittajia kovin ottein, usein jo ennen kuin nämä edes ehtivät suunnitellulle mielenosoituspaikalle.

Venäjän ulkopuolella ihmeteltiin, miksi vallanpitäjät viitsivät suitsia näyttävällä poliisijoukolla muutamia satoja mielenosoittajia. Eiväthän he edustaneet mitään todellista uhkaa Kremlille.

Vallanpitäjät toimivat ”kaiken varalta”. Putin oli nähnyt, mitä naapurimaiden värivallankumouksissa oli tapahtunut. Katujen dynamiikkaa on vaikea kontrolloida. Putin arveli, että onnistuessaan mielenosoitukset saattaisivat rohkaista yhä useampia kansalaisia protesteihin.

Juuri niin kävi. Pienemmissä protesteissa oli jo harjoiteltu organisoimista ja rohkeutta. Sitä oppia käytettiin viime lauantaina. Mielenosoituksessa näkyi samoja henkilöitä, jotka takavuosina uhmasivat mahdottomilta näyttäneitä poliisimuureja.

Venäläiset aktivistit ovat luovia sosiaalisen median käyttäjiä. Ei auttanut, vaikka valtiontelevisio heti vaalien jälkeen koetti vaieta vaalivilpistä ja ensimmäisistä protesteista. Twitterissä ja Facebookissa paukutettiin tietoa eteenpäin.

Kun suurmielenosoitusta näytettiin valtionkin televisiokanavilla, vallanpitäjät tunnustivat tappionsa.

Oppositio vailla johtajaa

Bolotnaja-aukion mielenosoituksessa Moskovassa oli mukana paljon ensikertalaisia. Useimmat kertoivat seisovansa aukiolla kansalaisina, jotka haluavat äänensä kuuluviin rehellisissä vaaleissa.

”Minä en ole täällä kenenkään puolesta vaan nykyisiä vallanpitäjiä vastaan”, tiivisti kolmikymppinen kuvataiteilija Jevgenia Maltseva.

Oppositioliikkeen johdossa näkyviä entisiä ministereitä Boris Nemtsovia tai Mihail Kasjanovia hän ei äänestäisi vaikkapa presidentinvaaleissa. Maltsevan mukaan liikkeellä ei ole yhtä tai kahtakaan johtajaa.

Ja siinä onkin lisäpulma Putinille. Kadulla tahtoaan ilmaisevalla oppositiolla ei ole johtajaa, jonka voisi kutsua neuvonpitoon. Nationalistit vaativat Putinin eroa siinä missä Nemtsov, mutta nationalisteille Nemtsov on ihan samanlainen roisto kuin Putin tai Kasjanov.

Maanantaina presidenttikilpaan ilmoittautui suurliikemies Mihail Prohorov, 46. Vielä on mahdotonta sanoa, kenet hän saa tuekseen.

Jos opposition eri ryhmien olisi annettu rekisteröityä puolueiksi, tilanne olisi toinen. Puolueet olisivat mittauttaneet kannatuksensa vaaleissa. Niillä olisi johto ja ohjelma, joita muut puolueet voisivat haastaa.

Tämän sijaan nyt on kaduilla ja internetissä huudettuja vaatimuksia.

Oppositioliike on antanut vallanpitäjille kaksi viikkoa aikaa tutkia vaalivilppi ja luvata uudet vaalit. Kansanliike ei taida itsekään uskoa lupauksen toteutuvan, sillä uudeksi mielenosoituspäiväksi on jo varattu 24. joulukuuta.