Venäjä iski Ranskan vaalien suosikkiin: Macron on rikas homo – lähetti Clintonille raskauttavia meilejä

Venäjän kannalta Macronin ”pahin” ominaisuus on hänen myönteinen suhtautumisena Eurooppaan.

Emmanuel Macron
Teksti
Anne Kuorsalo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

MENTON, RANSKA – Venäjä iski Ranskan presidenttitaistoon heti, kun sen toinen mieliehdokas François Fillon putosi gallupeissa ja ratkaisevan kierroksen kärkipaikan otti entinen talousministeri Emmanuel Macron.

Macron leimataan Yhdysvaltain tai ainakin sen pankkijärjestelmän agentiksi Venäjän valtiollisen mediatoimijan Sputniknewsin haastattelussa, jossa lähteenä on Fillonin oikeistopuolueeseen kuuluva kansanedustaja Nicolas Dhuicq.

Dhuicq on Ranskan parlamentin Venäjän ystävyysryhmän sihteeri. Ryhmä nousee esiin Venäjän vaikuttamista Ranskassa käsittelevässä  Nicolas Héninin kirjassa La France Russe.

Dhuicq on koulutukseltaan psykiatri ja antaa haastattelussa ymmärtää Macronin kuuluvan myös sukupuolivähemmistöön. Hän kertoo, että Macronin takana on erittäin rikas gay lobby, ja mainitsee nimeltä Pierre Bergén, joka tunnetaan edesmenneen muotitalon luojan Yves Saint-Laurentin kumppanina.

Homous on Venäjällä agentin veroinen leimakirves, jonka heiluttelu ei herätä epäilyjä vaan vahvistaa maan virallisen propagandan viestiä lännen rappiosta.

Macron on puolueista riippumaton ehdokas,  joka on luonut tyhjästä oman tukiorganisaation, ”En Marche!”, Liikkeelle!

Myös Kremlin lähipiiriin kuuluva Izvestija on tarttunut aiheeseen. Julian Assange kertoo lehdessä, miten hänellä on hallussaan raskauttavaa Macronin ja Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Hillary Clintonin välistä kirjeenvaihtoa.

Aineisto on ilmeisesti peräisin samasta Clintonin sähköpostin hakkeroinnista, jota julkaisemalla Assangen perustama Wikileaks vaikutti Yhdysvaltojen äskeisiin vaaleihin.

 

Izvestija on haastatellut myös Kansallisen rintaman FN:n edustajaa. Puolueen ehdokas Marine Le Pen kerää gallupeiden mukaan eniten ääniä vaalien ensimmäisellä kierroksella mutta häviää toisella. Tähän asti toisen kierroksen suosikki on ollut Fillon, mutta hän on ryvettynyt skandaalissa.

Tuoreessa gallupissa Le Pen saa 26 prosentin tuen ensimmäisellä kierroksella, Macron 23,5 prosenttia ja Fillon 18. Ratkaisevalla toisella kierroksella Macron kukistaisi Le Penin 63 prosentin ääniosuudella.

Fillonia koettelee kansanedustajan avustajan palkkojen ohjaaminen vaimolle ja lapsille. Marine Le Penin vastaava sotku koskee EU:n parlamentin jäsenten avustajien työtä. Se saattaa syödä Le Penin tukea, vaikka toistaiseksi näin ei ole tapahtunut.

Izvestijassa FN:n edustaja selittää vaatimuksen palkkioiden takaisinperinnästä perustuvan EU:n parlamentin entisen puhemiehen Martin Schultzin huonoihin suhteisiin parlamentin euroskeptisiin oikeistoryhmiin. Venäjällä tämä on täysin uskottava tulkinta, koska maassa asiat hoituvat juuri vastaavilla kuvioilla eivätkä lakipykälien mukaan.

Ranskan television viitoskanavan ajankohtaisessa keskusteluohjelmassa yritettiin 8. helmikuuta kysyä kansanedustaja Dhuicqalta, miksi hän levittää huhua Macronin homoudesta, mutta vastausta ei tullut.

Dhuicq kävi Moskovassa syksyllä 2014, ja hän on vastustanut EU:n ja Georgian samoin kuin EU:n ja Ukrainan välisten assosiaatiosopimusten ratifiointia. Lisäksi hän kuului kolmen kansanedustajan joukkoon, joka kävi tammikuussa 2017 Damaskoksessa tapaamassa Syyyrian presidentti Bašar al-Assadia.

Venäjä sekä mielistelee että uhkailee.

Venäjän vaikuttaminen tai puuttuminen toisen maan asioihin ei oikeastaan ole edes vaikeaa, jos kohdemaan omien poliitikkojen riveistä löytyy Kremlin viestin välittäjiä. Näin niille saadaan myös uskottavuutta lisäävä arvovaltaiseksi koettu lähde.

Venäjän mediaa Yhdysvalloissa tutkiva Vasili Gatov toteaa 14.–15. tammikuuta julkaistussa Financial Timesin viikonloppunumerossa (jutun otsikko: From Russia with Bluff), miten valtiollisen RT:n (ent. Russia Today) merkitys on siinä, miten sen onnistuu kylvää myrkyllisiä ajatuksia läntiseen mediasisältöön.

Macronin kimppuun käynyt Sputnik kuuluu samaan ryhmittymään.

Gatov katsoo Venäjän osaavan pelata reflexive control gamesia, jonka voi suomentaa vaistonvaraisiksi vaikutuspeleiksi. Niissä tavoitteena on saada kohde reagoimaan niin, että se toimii vaikuttajan kannalta mahdollisimman edullisella tavalla.

Ainakin Macronin kampanjatoimistossa Sputnikin haastatteluun suhtauduttiin ranskalaisen tv-kanavan keskusteluohjelmassa 8. helmikuuta rauhallisesti. Macron on muutenkin torjunut homosyytteet useaan kertaan.

Venäjän kannalta Macronin ”pahin” ominaisuus on ilmeisesti hänen myönteinen suhtautumisena Eurooppaan ja muutenkin yleisliberaali linjansa. Venäjä yrittää hajottaa Eurooppaa eri leireihin, ja sen keinoina ovat niin mielistely kuin uhkailukin.

Fillonia on Venäjällä kuvattu pragmaattiseksi.

Fillonin vaalikampanjan raiteiltaan suistaneet paljastukset on tehnyt satiirinen viikkolehti Le Canard enchaîné. Se kertoo tälläkin viikolla lisää Fillonin perheen rahavirroista mutta myös varotoimista Venäjän kyberiskuja vastaan.

Ranskan sotilastiedustelu on jo viime lokakuussa opastanut presidenttiehdokkaiden puolueita varmistamaan nettiturvallisuuden. Samassa tilaisuudessa on varoitettu Venäjän tekevän työtä Marine Le Penin hyväksi vaikkapa niin, että vastaehdokkaiden raskauttavaa sähköpostia vuodetaan verkkoon.

Venäjällä asiasta on uutisoinut Gazeta.